ŠTA RADITE BRE: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd
Foto: Šta radite bre

ukazali na problem

ŠTA RADITE BRE: Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd

Izbori 2018. -

BEOGRAD - Grupa građana "Šta radite bre – Marko Bastać" upozorava na veliku potencijalnu opasnost koju radioaktivni otpad na skladištu Instituta za nuklearne nauke u Vinči predstavlja za ceo Beograd.

Aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa ovim problemom.

"U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada. U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne

na desetak kilometara od glavnog grada", rekao je Marko Mandić, odbornički kandidat na listi "Šta radite bre – Marko Bastać".

On dodaje da ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim

materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost.

"Da bi svi bili sigurni neophodno je da stručnjaci definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu", rekao Mandić.

(Kurir.rs/Foto: Šta radite bre, Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track