PRIPREME ZA BEOGRADSKE IZBORE: U nedelju se glasa na REZEDO LISTIĆU!
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

pravo glasa ima tačno 1.606.693 birača

PRIPREME ZA BEOGRADSKE IZBORE: U nedelju se glasa na REZEDO LISTIĆU!

Izbori 2018. -

Izborni listići, koje će građani "zaokruživati" na 1.183 biračkih mesta, biće rezedo boje i u A3 formatu, kako bi na njega mogli da stanu nazivi 24 liste, koje su se kandidovale na izborima

BEOGRAD - Na beogradskim izborima u nedelju pravo glasa ima tačno 1.606.693 birača. Prema propisima, štampaće se nešto više glasačkih listića do 0,3 odsto, a Gradska izborna komisija je utvrdila da ih bude - 1.611.514.

Izborni listići, koje će građani "zaokruživati" na 1.183 biračkih mesta, biće rezedo boje i u A3 formatu, kako bi na njega mogli da stanu nazivi 24 liste, koje su se kandidovale na izborima. Kontrolni list, koji se stavlja u glasačku kutiju da bi se potvrdila regularnost procesa, biće svetlo roze boje. Oba listića su zaštićena vodenim žigom.

OVDE PROVERITE DA LI STE U BIRAČKOM SPISKU ZA BEOGRAD

Predsednik GIK-a Zoran Lukić kaže nam da je štampanje listića u "Službenom glasniku" počelo u nedelju veče. Prema proceduri, on je proverio ispravnost prvog odštampanog listića i potpisao saglasnost za štampanje ostalih.

- Štampanje treba da se završi danas. U sredu će se listići uz policijsko obezbeđenje prebaciti iz "Službenog glasnika" u svih 17 opština, a u četvrtak je primopredaja između koordinatora GIK-a i biračkih odbora. Do nedelje kad je glasanje, vreće sa listićima koje su sigurnosno zatvorene, čuvaju predsednici biračkih odbora kod svojih kuća.

foto: Beoinfo

Inače, Upravni sud potvrdio je rešenje GIK o proglašenju liste Ljubiše Belog Preletačevića, pošto je odbio kao neosnovane četiri žalbe kojima se osporava zakonitost rešenja GIK. Na sajtu Upravnog suda juče su objavljene presude kojima su odbijene žalbe birača M.V, P.V. i N.K. kao i žalba kandidata za odbornika sa liste Da oslobodimo Beograd V.V.

Kroz 24 liste na izborima učestvuje 36 političkih partija, pokreta i grupa građana. Oni će se boriti za 110 odborničkih mesta u Skupštini grada i za njih su predložili ukupno 1.554 kandidata. To znači da će se njih 14 nadmetati za jedno mesto.

Partije ovih dana održavaju završne mitinge i konvencije, a kampanja bi trebalo da se utiša u četvrtak u ponoć, kada počinje izborna tišina.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track