MILIVOJE PAVLOVIĆ: RTS nije sveta krava
Foto: Dragana Udovičić

PREDSEDNIK PROGRAMSKOG SAVETA RTS

MILIVOJE PAVLOVIĆ: RTS nije sveta krava

Lični stav -

Naravno da može i treba da se o programu Javnog medijskog servisa govori slobodno, otvoreno i kritički. RTS nije sveta krava čija se moralna ili estetska savršenost ne sme dovoditi u pitanje. Ima tu šta da se popravlja. Postojeći medijski zakoni, iako nisu idealni, ipak daju dovoljno prostora za argumentovan i kritički pretres programske politike Javnog servisa. Kao što su demokratskom društvu potrebni slobodni, aktivni i svesni građani koji učestvuju u političkom životu svakoga dana (a ne jednom u četiri godine), i medijski servis želi takvog građanina u raspravi o učinku javne ustanove osnovane radi zadovoljenja njegovih komunikacionih potreba.

Ali nijedan postojeći zakon, kao ni nepisana pravila participacije javnosti u razmatranju relevantnih društvenih pitanja, ne dopuštaju oblike nasilja nad uređivačkom politikom kakve smo nedavno videli u Takovskoj ulici i kakvima se preti drugim medijskim kućama. Otvoreno, kritički, argumentovano o učinku medija - da, ali bez pritisaka kojima se parcijalni interesi pojedinaca i grupa proglašavaju za dominantne i koje vidovima izvitoperene demokratije nastoje da poboljšaju svoju poziciju u javnoj sferi.

Još manje je prihvatljivo ovakve oblike nasilja nazivati performansima i pridavati im elemente duhovne igre i slobodnog umetničkog izražavanja (motkama i testerama). Bojim se da se RTS još nije oporavio od takvog lažnog performansa „spontano“ izvedenog 5. oktobra 2000, uostalom kao ni Srbija...

Milivoje Pavlović, predsednik Programskog saveta RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track