Najnovije vesti

MILOVAN JOVANOVIĆ: Geopolitički rat za vakcine!
Foto: Kurir

Stav

MILOVAN JOVANOVIĆ: Geopolitički rat za vakcine!

Lični stav

Cela planeta se obradovala kada su u decembru prošle godine u SAD i EU registrovane prve vakcine protiv kovida 19, „Fajzerova“ i „Modernina“. Najbrži pronalazak vakcine u istoriji čovečanstva probudio je nadu da će se pandemija zajedničkom globalnom akcijom brzo okončati. Dodatno poverenje ulivale su i informacije o pojavi efikasnih vakcina i u drugim krajevima sveta, kao i prihvatanje inicijative Kovaks o njihovom ravnomernom distribuiranju u cilju blagovremene zaštite stanovništva nerazvijenih i siromašnih država. Nažalost, umesto da bude medicinski resurs koji spasava živote, vakcina je postala geopolitičko pitanje.

Pokazalo se da najbogatije zemlje isključivo gledaju sopstveni interes i da siromašnim državama ne žele da pomognu. Od samog početka, pandemija je stvorila ozbiljne podele u svetu, tako da se i dan-danas, kada je reč o nabavci vakcina, odvija geopolitički rat. Vakcina protiv koronavirusa trenutno je najtraženija roba na svetskom tržištu.

Pandemija kovida 19 izazvala je tektonske poremećaje koji će neminovno uticati na međunarodni poredak. Proizvodnja i nabavka vakcina, s jedne, i njena distribucija sa druge strane, reflektovale su snagu i uticaj zemalja na međunarodnoj pozornici, pa su se tako, za razliku od EU, kao najvažniji globalni akteri pokazali SAD, Britanija, Kina i Rusija.

Spori proces vakcinisanja u zemljama EU posledica je toga što je EU napravila niz propusta i loših procena u upravljanju pandemijom. Briselska birokratija bila je isuviše spora; pogrešno je procenila proizvodne kapacitete; nije uložila dovoljno sredstava ni u proizvodnju, ni u nabavku vakcina, sa katastrofalnim planom distribuiranja. Političari u Briselu nisu u stanju da prihvate realnost da rat za vakcine uveliko traje. Kriza sa vakcinama izbacila je na površinu sve manjkavosti institucija EU. Pandemija je učinila EU politički vrlo ranjivom, što je dovelo do gubitka njene tzv. meke moći.

Nestašica vakcina i bes javnosti primorali su pojedine članice EU da krenu u kupovinu ruske „sputnjik V“ vakcine bez obzira na to što njenu upotrebu još uvek nije odobrila Evropska agencija za lekove. Italija je najavila da će biti prva zemlja u EU koja će proizvoditi rusku vakcinu. Osim Italije, o proizvodnji ove vakcine sve glasnije se govori u Nemačkoj, Španiji i Francuskoj.

Srbija se smatra jednom od najuspešnijih zemalja u procesu vakcinacije. Najugledniji svetski mediji poslednjih meseci u svojim tekstovima, prilozima i emisijama pišu i govore pohvalno o Srbiji, ističući ulogu predsednika Vučića, zahvaljujući kome se Srbija pametno pozicionirala i tako postala jedina zemlja u kojoj građani mogu da biraju između pet različitih vakcina. Treba istaći i da je predsednik Srbije pokazao veliku solidarnost donirajući vakcine susedima i omogućavajući da se strani državljani vakcinišu u Srbiji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja