NIŠKE KAFEDŽIJE: Otvaranje sa pola kapaciteta ne znači mnogo! U baštama užičkih kafića manje gostiju FOTO
Foto: Zoran Šaponjić

bašte ugostiteljskih objekata ponovo rade

NIŠKE KAFEDŽIJE: Otvaranje sa pola kapaciteta ne znači mnogo! U baštama užičkih kafića manje gostiju FOTO

Srbija -

Niški ugostitelji nisu zadovoljni merama da se samo bašte otvore od jutros u 6.00 sati jer navode da to neće značajno poboljšati njihov egzistencijalni status.

Na sinoćnoj vandrednoj onlajn sednici Upravnog odbora udruženja ugostitelja Niša "Кonstantin", a koja je održana povodom donošenja novih mera od strane Кriznog štaba i Vlade Srbije doneti su stavovi koji ukazuju na to da otvaranje bašti "sa pola kapaciteta" ne znači mnogo kafedžijama u ovom gradu.

- Ne slažemo se sa novim odlukama Кriznog štaba jer se suštinski i dalje nastavlja sa praksom zaključavanja naših ugostiteljskih objekata. Delimična popuštanja, omogućavaju kakav takav rad samo objektima koji poseduju bašte. Dok velika većina nas ostaje zaključano. Кolege ugostitelji, se nalaze u veoma teškoj finasiskoj situaciji - saopštili su sinoć u proglasu koji potpisuje sekretar Vladimir Janković.

baste, kafici, ugostitelji
foto: Kurir.rs/ M.S.

Oni takođe kažu da se suočavaju sa odlivom radne snage jer zbog nemogućnosti rada nisu u mogućnosti da isplaćuju plate.

- Zato smo odlučili da članovima našeg udruženja savetujemo, da po svojoj slobodnoj volji, odluče da li će uopšte raditi (ovo se odnosi na one članove koji imaju bašte u okviru svojih objekata) ili ne. Apelujemo na sve relevantne institucije, u prvom redu na Кrizni štab ,da što pre ukinu sva ograničenja u ugostiteljskom sektoru. Naše snage su na izdisaju, a dalja agonija će dovesti do masovnih trajnih zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Oni napominju da će udruženje i dalje nastaviti da kroz svoje organe nastoji i utiče na poboljšanje uslova za rad svih naših članova.

UŽICE: Po "zubatom suncu" u baštama manje gostiju

Na samo 7 stepeni, sa "zubatim suncem" koje se povremeno promoli iza oblaka, većina bašti užičkih kafana, kojima je najnovijim odlukama Vlade Srbije od danas dozvoljen rad, jutros su poluprazne.

Na glavnom užičkom trgu primetno je i da su stolovi razmaknuti kako bi se između gostiju napravila veća distanca.

Konobari goste uglavnom služe pod maskama.

Inače, u Užicu je broj inficiranih korona virusom poslednjih nekoliko dana u padu, juče je zabeleženo još 56 slučajeva infekcije.

U Zlatiborskom okrugu, do 31. marta ove godine, vakcinisano je 48.977 osoba, što je 22,5 odsto punoletnih stanovnika. Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Užice obe doze primilo je 37. 091 lice ili 17,1 odsto, a prvu dozu 11.886 osoba. Najveći odziv je u Užicu – 17.339 ili 28,8 odsto građana, od kojih je obe doze primilo 14.117 ili 23,5 odsto, a jednu dozu njih 3.222.

kafici, Uzice
foto: Zoran Šaponjić

Slede Priboj sa 25,5 odsto, Prijepolje 24,1, Nova Varoš i Čajetina sa po 22, Požega 22,6, Bajina Bašta 18,2, Arilje 16,7 i Kosjerić 15,6 odsto vakcinisanih. Najmanji odziv je u Sjenici – 10,2 odsto ili 1.964 punoletnih građana, od kojih je 1.431 osoba ili 7,3 odsto primilo obe doze, a jednu njih 533.

(Kurir.rs/ M.S./ Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track