REDAKCIJA KURIRA: Novi Šećeroski
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Novi Šećeroski

Lični stav -

Pisali smo već ovde o običaju medija iz Šolakove Junajted grupe da za sagovornike uzimaju osobe beznačajne u javnosti (Tanja Vojtehovski, Dača Ikodinović, Biljana Stojković) ili one koje su dovođene u vezu s kriminalom (Vladimir Vuletić, Dragoljub Simonović) i da naširoko objavljuju njihova smatranja, analize i prognoze samo zato što su ovi spremni da, kad zatreba, viknu: „Ua, Vučić!“

Ali poslednjih dana pređene su granice prihvatljivog. Mislimo na emitovanje izjava izvesnog Slobodana Prvanovića. Stariji čitaoci bili su svedoci, a mlađi znaju iz viceva za Nikolu Šećeroskog. Ovaj VKV fasader se kandidovao na izborima za predsednika Srbije 1990. godine, a svoj izborni program sažeo je u rečenice: „Ima da sprečim narod da umire od infarkta, imam pronalazak, ideju, na sebi sam je lično isprobao.

Ako narodu treba Šećeroski Nikola, ja ću da se kandidujem, ako me izaberu, neće više da bude lopovi i problemi.“ Odmah je postao redovan gost zabavnih emisija, nesposoban zbog svoje prostodušnosti (iz pijeteta - umro je 2008. godine - koristimo ovaj izraz) da shvati da je predmet neukusnog podjebavanja voditelja. Nikoga, nažalost, tada nije bilo da zaustavi medijsku zloupotrebu ovog čoveka, koji je, očigledno, imao problem sa opažanjem realnosti. Isto je i danas u slučaju Slobodana Prvanovića.

Prvanović je fizičar skromnog naučnog opusa - ceo radni vek proveo je u Institutu za fiziku u Beogradu, a na internetu nema podataka o njegovom radu u nekoj laboratoriji ili na univerzitetu u svetu. Prvi put je istupio u javnost pre deset godina, obznanivši da je „rešio tajnu osmeha Mona Lize“. Primenjujući kvantnu fiziku, otkrio je - tako je otprilike izjavio za Blic - da je Da Vinči na poznatom portretu naslikao oko koje se mršti i usne koje se smeju i da nam zato izgleda da Mona Liza menja raspoloženje ako je dugo gledamo (!).

Narednih desetak godina niko nije čuo za njega, a onda su ga našli Šolakovi novinari. Prvo su mu objavili pismo koje je u vreme korone poslao Vučiću: „Ja vas molim, apelujem na vas i zahtevam od vas da formirate krizni štab za borbu protiv koronavirusa, u koji biste pozvali lidere svih stranaka u Srbiji.“ Stranaka u Srbiji ima oko osamdeset, ali Prvanović o tome ne vodi računa - on „ima da spreči narod da umire od korone, ima pronalazak, ideju...“.

Posle je tražio zabranu Pinka, Hepija i Studija B, pa pisao patrijarhu Irineju i zahtevao da se sva crkvena zvona u Srbiji oglašavaju u 20.05, a pre neki dan je u podkastu „Dobar, loš, zao“ na sajtu Nova.rs obznanio da postoje četiri načina za obaranje Vučića: pobuna zaposlenih u javnim institucijama; upad spolja u institucije; građanska pobuna i „ustanak“.

Uz to, Prvanović je ulaznicu za Šolakov medij platio izjavom da je „Vučiću odavno mesto u zatvoru“... Voditelji podkasta Marko Vidojković i Nenad Kulačin podsticali su ga da svoje teorije naučno obrazlaže, kao Minimaks Šećeroskog nekad, zloupotrebljavajući njegovo stanje. Važno im je bilo samo da šou ide i da neko viče: „Ua, Vučić!“

A već sledeće nedelje gost ovom dvojcu em „nezavisnih“, em „humorista“ bio je Miroslav Aleksić, koji se proslavio kao jedno od „četiri praseta“ koji su hteli da biju Vučića. On je u podkastu na Nova.rs izjavio da Vučića treba u ludnicu, posle čega je usledilo takvo groktanje od sreće da čovek nije mogao da poveruje da su u studiju samo njih trojica!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track