ALEKSANDRA JERKOV: Luckasto i zabavno
Foto: Lična Arhiva

Srbija i 21. vek

ALEKSANDRA JERKOV: Luckasto i zabavno

Lični stav -

U četvrtak, 14. aprila, najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask objavio je svoju nameru da kupi društvenu mrežu Tviter po ceni od 54,20 dolara po deonici. U ponedeljak, 25. aprila, Tviterov bord direktora je prihvatio njegovu ponudu, čime je Tviter Masku prodat za ukupno 44 milijarde dolara. Nakon što se ova transakcija finalizuje, jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svetu Tviter postaće privatna kompanija.

Za razumevanje ovog poteza i činjenice da je Ilon Mask dao 44 milijarde dolara da bi kupio platformu koja je besplatna za korišćenje, neophodno je shvatiti koncept po kom Ilon Mask funkcioniše, čak i ako je nemoguće razumeti koncept u kom jedna osoba na planeti ima toliko novca dok imamo milijarde ljudi koji umiru od gladi i nedostatka pijaće vode, što je posebna tema mnogo šira od onoga što može da stane u ograničen prostor koji je ovde na raspolaganju.

Radi se, dakle, o trenutno najbogatijem čoveku na svetu. Ekscentričnom milijarderu, koji, prema časopisu Forbs, ima bogatstvo od 273 milijarde dolara, poreklom iz Južnoafričke Republike, osnivač je Pejpala, fabrike električnih automobila „Tesla“ i svemirskog programa „Spejs iks“, proizvođača najmoćnije rakete pod imenom „falkon hevi“ i, ako je verovati gospodinu Masku, prekretnice u svemirskim putovanjima, posebno onima do Marsa.

O putovanju ove moćne rakete, u koju je stavio i svoja sportska kola u kojima se neprekidno ponavljala pesma Dejvida Bouvija, rekao je da je to „luckasto i zabavno“, a da su takve stvari uvek najbolje. Da li je i kupovina Tvitera „luckasta i zabavna“, baš kao i njegovi drugi ekscentrični poduhvati? U čemu je ekonomska logika ove transakcije? Šta zapravo Mask očekuje od Tvitera?

Kada je najpre Mask objavio da je kupio 9,1% deonica Tvitera i time postao najveći deoničar ove kompanije, a zatim i, posle prvobitnog pristanka, odbio ponuđeno mesto u odboru i ograničavanje njegovog udela u vlasništvu na 15%, mnogi i dalje nisu verovali da će uspeti u ovoj dosad neviđenoj kupovini. Njegove najave stručnjaci su tumačili kao „trolovanje“ po kom je Mask poznat i njegovu ideju zabave i humora, koju, ne prvi put, mnogi nisu razumeli. Međutim, ispostavilo se da greše i da je Mask više nego ozbiljan u svojim namerama.

Mask je tvrdio da Tviter ne kupuje da bi zaradio novac i da on mora postati privatan da bi u njemu došlo do preko potrebnih izmena, poput mogućnosti izmene tvitova, ali i onoga što je njemu najvažnije - smanjenja cenzure i otvaranja Tvitera kroz omogućavanje slobode govora.

Upravo je sloboda govora ono što je Maska, po njegovim rečima, motivisalo da kupi ovu društvenu mrežu, a upravo je to i tema zbog koje se podigla najveća prašina, posebno nakon suspendovanja naloga bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa sa ove mreže i posebno imajući u vidu Maskovo razumevanje slobode govora koje je, u najmanju ruku, čudno.

Kakve će novine Mask doneti, šta će to značiti za zaposlene, šta za korisnike, a šta za svet društvenih mreža kao takav. A ono o čemu mi, kao običan svet koji ne razume algoritme, milionske profite i milijarderske poslove, možemo i moramo da razmišljamo jeste kakav je to svet u kom živimo, u kom je moguće da jedan čovek tek tako da 44 milijarde dolara, jer najvažnije je da su stvari „luckaste i zabavne“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track