BEZ RUKAVICA: Pingvini i ostale kokoške
Foto: Shutterstock

bez rukavica

BEZ RUKAVICA: Pingvini i ostale kokoške

Lični stav -

Šta smo imali u sedmici koja je za nama?

Imali smo anticiklon sa severa koji je Balkanskom poluostrvu u oktobru doneo lepo vreme s temperaturama od preko 20 stepeni u toku dana, a opoziciji oduvao još jedan plan da sruši Vučića i zasedne na vlast.

Plan je, činilo im se, bio odličan. Komplikovan i stoga mudar, iz više koraka. Ne seljački jednostavno: izađemo na izbore i osvojimo više glasova! Ovde su mudre glave isplanirale čitavu šahovsku minijaturu.

Prvi potez: čekamo zimu.

Drugi: čekamo da Srbija potroši gorivo za toplane.

Treći: čekamo da se građani smrznu.

Četvrti: čekamo da građani izađu na protest i zahtevaju Vučićevu smenu.

Peti: čekamo da Vučić podnese ostavku.

Šesti: momentalno preuzimamo vlast! Touche!

I onda ti sve sjebe lepo vreme u oktobru, zbog čega je početak grejne sezone odložen za dve nedelje.

Lumeni opozicije, u čijim je glavama anticiklon izazvao promaju, zbog toga su sasvim izgubili živce. Toliko minucioznog planiranja da propadne?

Nikad!

„Beogradski odbor SSP zatražio je od gradonačelnika Aleksandra Šapića i gradske uprave da stave van snage nezakonitu odluku o pomeranju grejne sezone“, javio je Fonet 15. oktobra.

Srbija ima odmah da počne da troši gas i mazut, i ima da ga potroši pre kraja zime!

U tom cilju, lideri SSP, i stranaka koje su podržale ovaj zahtev: Narodne i Demokratske stranke i koalicije Moramo (zna li neko gde je nestao PSG Pavla Grbovića), odvrtaće tokom zime radijatore do kraja i otvarati prozore.

Šta ne valja u ovom planu?

Setimo se one priče o vladici koji je pitao zašto se nisu oglasila zvona na crkvi kad je dolazio.

- Znate, preosvećeni, ima nekoliko razloga... a jedan je što crkva nema zvona - odgovorio mu je seoski pop.

Dakle, nekoliko stvari kvari sreću ovom planu, a jedan je taj što Srbi ne bi glasali za Ðilasa, Jeremića, Ćutu i kompaniju - ovo je empirijski zaključak izveden iz dosadašnjeg iskustva - sve i da se pretvore u pingvine!

Nema u tome visoke politike, niti se Srbi nešto posebno razumeju u ovu problematiku. Reč je o elementarnom instinktu, o nagonu za opstanak. Ne treba da budeš pametniji od pingvina da bi shvatio šta stoji iza zahteva da se toplane uključe iako je lepo i toplo vreme. Kao i u slučaju epidemije korone, nestašica osnovnih namirnica, Kosova, pritisaka na Srbiju zbog sankcija... opozicija se i sada vodi jedinom logikom za koju je sposobna: što gore, to bolje!

Što gore stanje u državi, to bolje za njih! Jer će odgovornost pasti na Vučića...

Smena vlasti u svakoj demokratskoj državi normalna je stvar.

Neka Ðilas, Jeremić, Ćuta... smenjuju Vučića, ali ne preko naših leđa.

Ma glasamo za grejanje u februaru...

A što se Ðilasovog zahteva da se zbog odložene sezone grejanja umanje računi tiče - inače zdravorazumskog i opravdanog - zna li neko ikoga ko je zbog celodnevnog prekida interneta (što se bar jednom mesečno dešava) od SBB dobio umanjen račun?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track