BEZ RUKAVICA: Marihuana i gljive ludare
Foto: Shutterstock

bez rukavica

BEZ RUKAVICA: Marihuana i gljive ludare

Lični stav -

Džabe je Vuk Karadžić, onako ćopav, derao opanke po Srbiji da bi prikupio „pripovjetke i u običaj uzete riječi“ i sačuvao ih za nove naraštaje! Influenseri, tviteraši, blogeri i ostala tevabija školovana na internetu, kad žele da ilustruju bavljenje zaludnim poslom, kažu „Selo gori, a baba se češlja“. Pri tome osećaju bol u donjem delu leđa što je u pitanju poslovica „Selo gori, a baba češlja vunu“, koju je osakatio autor jedne televizijske serije...

Ali kad na stranu stavimo očuvanje kulturnog nasleđa, ostaje činjenica da selo gori: rat u Ukrajini ne jenjava, i na Istoku i na Zapadu brišu prašinu sa atomskih bombi, nafta poskupljuje, gas nestaje, i to baš uoči zime... jednom rečju: svet će najebati! Srbiju će kroz nove izazove provesti vlada koju je u utorak poslanicima predstavila mandatarka Ana Brnabić, a šta su uradili poslanici?

Posle iscrpnog ekspozea Brnabićeve, u kojem su bili nabrojani zadaci - sve teži od težeg! - koji čekaju nove ministre, za reč se u diskusiji među prvima javio Stefan Krkobabić iz PUPS sa zahtevom da premijerka u prioritete uvrsti - legalizaciju marihuane!

Da se dozvoli posedovanje do 25 grama droge, a sve preko toga da se kažnjava. „Kao u Portugaliji!“, rekao je šef poslaničke grupe svoje partije.

Da nije reč o visokom narodnom predstavniku u časnom Domu Narodne skupštine, čovek bi prvo pomislio da je mlađani poslanik iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije - naduvan! Jer, treba biti u posebnom stanju svesti pa od svega što u Srbiji treba posvršavati u narednih godinu ili dve izdvojiti baš to.

Da se razumemo, ovo nije tekst ni protiv legalizacije ove lake droge ni za nju. Jer tema je previše ozbiljna da bi se njome pre stručnjaka bavili kolumnisti i narodni poslanici. A stručnjaci su o ovom pitanju podeljeni, i sva je prilika da još zadugo neće postići jedinstven stav...

Legalizacija je, dakle, na podužem štapu, i na njenom projektu ima da se radi. Između ostalog, da se vidi kako će se zakonom tretirati situacija u kojoj osoba A kupuje 25 grama od osobe B, a policija dođe i osobi A kaže: „Gospodine, idite kući i pozdravite Stefana Krkobabića!“, a osobu B uhapse zbog dilovanja jer će kod nje svakako biti više od 25 grama... Na tome možda radi stručni tim PUPS.

Mada, kad čovek bolje razmisli, bolje da se bave time nego nečim ozbiljnim u državi. Kad već imaju vlast!

I nije ova partija koja je od dede ostanula unuku jedina čiji su kadrovi takvi. Sijaset je partija na političkoj sceni Srbije za koje je odavno skovan naziv „kombi partija“ - imaju članova koliko i duvački orkestri iz Bojnika, ali ovi drugi bar zarađuju hleb u znoju lica svog.

Dočim je ovima prvima sve potaman... osim što s vremenom počnu da pate od šuljeva. Zbog sedenja!

E sad, za to lekova ima raznih: kokosovo ulje, med (da ne ulazimo u detalje), kopriva... Na internet forumima može se naći još milion korisnih saveta. Biće da je narodnom poslaniku Krkobabiću neko rekao da hemoroide leči marihuanom, pa se zato javio.

A to što selo gori?

Pa preča je košulja od kaputa! Gori i njemu...

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track