BEZ RUKAVICA: Muke s predviđanjem
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA: Muke s predviđanjem

Lični stav -

Ako puška koja u prvom činu visi na zidu, u trećem mora da opali... hoće li osmogodišnji Hrvati koji su pre neki dan skandirali „Ubij Srbina!“ za deset godina preći s reči na dela?

„Teško je predviđati, naročito budućnost“, rekao je svojevremeno američka bejzbol zvezda Lorens Jogi Bera, a mi tome nemamo ništa ni da dodamo ni da oduzmemo.

Pre nego što objasnimo ovakvu neodlučnost glede budućnosti, da podsetimo zaboravne: na fudbalskom turniru dece osnovnoškolskog uzrasta u Sarajevu dogodila su se dva incidenta: mali fudbaleri iz Splita na jednoj utakmici vršnjaka iz Beograda izvikivali su napred citirano, a uveče su punoletni maskirani huligani, naoružani palicama, bokserima i noževima, u hotelu napali učesnike turnira iz Beograda i njihove roditelje, pri čemu je jedan otac uboden nožem!

A sad se vratimo na decu... Mi smatramo ovu istinu očiglednom: pozivanje na ubistvo pripadnika druge nacionalnosti na sportskim utakmicama nije specifičnost Hrvata, naprotiv - ta je strast ravnomerno raspoređena po celom Balkanu. Nesporno je i da deca rastu i menjaju se: mali Splićani s početka teksta ne moraju nužno da izrastu u šoviniste, i nije neverovatno da jednog lepog letnjeg dana na plaži ukrste pogled s nekom Kragujevčankom, pa da plane ljubav. Ili sa napucanim Beograđaninom?

Mož da bidne, al’ ne mora da znači.

Jer, ako je suditi prema reakcijama na ono što se zbivalo na turniru u Sarajevu, i Splićani i Beograđani seksaće se među sobom. I Bošnjaci obaška... Pošto će današnja deca odrastati u okruženju nabijenom šovinizmom.

Evo o čemu govorimo: mejnstrim hrvatski mediji demonstrirali su uljudnost i pohvalili splitskog trenera koji je „odmah prišao svojim igračima i opomenuo ih“. Odmah posle toga, nastavili su sa redovnom praksom objavljivanja tekstova o Srbiji obojenih netrpeljivošću, porugom i lažima. Čujemo primedbu (opravdanu) da ni huligani, ni njihov podmladak, ne čitaju novine. Jeste, ali do besvesti skandiraju Lovrenu, koji kliče „Za dom spremni!“, a isti te novine hrvatskog reprezentativca slave, sprovodeći politički stav vladajućeg HDZ. A ovi i te kako utiču na javno mnjenje u kojem dete kad se ispiški u pesak, vikne „Ubij Srbina!“.

Rekosmo da je šovinizam ravnomerno (kao i glupost, uostalom) raspoređen po celom Balkanu. Da nije tako, ne bi najuticajniji be-ha portal o huliganskom napadu na decu iz Beograda i njihove roditelje pisao kao o „fizičkom napadu“ - biva: pesnica na pesnicu, takozvana ferka, čemu talasanje? Ubadanje nožem vazda je bio pokušaj ubistva! Jedino ako maskirani vlasnik istog nije hirurg.

Sve što je na tom portalu napisano, napisano je sa ciljem da se izliv šovinizma relativizuje i osnaži poljuljani narativ da je Sarajevo danas grad ljubavi i međunacionalnog razumevanja. Otuda u istom dahu sa minimiziranjem napada na goste iz Srbije optužba da su ovaj događaj za „sejanje mržnje“ upotrebili - „beogradski tabloidi“!

Onaj ko izdrži čitanje teksta do kraja, nailazi na komentare posetilaca. Ima, kao i na tarabi, i ovakvih i onakvih. Upadljivo je obilje onih koji šire nacionalnu i versku netrpeljivost i pozivaju na nasilje. Redakcija portala koja se unapred ogradila izjavom da se sa nekim komentarima ne slaže nije ih uklonila...

Čitaocu ostaje da pogodi s a k o j i m se komentarima portal slaže.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track