BEZ RUKAVICA: Veliko srce Radeta Baste
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA

BEZ RUKAVICA: Veliko srce Radeta Baste

Lični stav -

Čovek je prosto ljubazan po prirodi, ima takvih što ujutru, kad pođu na posao, pozdrave i pekara, i čistača ulice, i komšiju, iako mu ovaj redovno trese pikslu na terasu...

Doduše, ne raspolažemo pouzdanim podacima o Radetu Basti dok je bio direktor „Beogradskih elektrana“ - da li je ljubio portira i pitao ga za zdravlje, i da li se nudio da odmeni ložače onda u januaru kad je bilo baš puno posla, ali njegov gest kojem ćemo ovde posvetiti dužnu pažnju kandiduje ga za najplemenitijeg Srbina u 2023.

Sve je počelo u oktobru prošle godine, kad je Rade Basta ušao u vladu na Dačićevoj i Palminoj listi. Posao mu nije bio težak. Dolazio je na posao, zatvarao se u kabinet i čitao novine. Uostalom, od njega niko i nije očekivao da nešto radi.

- Ovo ti je biografija? Srednja milicijska škola, fakultet za fizičku kulturu, master ekonomije sa novosadske privatne akademije? Ti samo sedi i ništa ne diraj! - tako su mu otprilike rekli.

Ali dokoni um je đavolje igralište...

Gleda ministar Basta slike iz Ukrajine i misli: „Bože, bože, strašno... A svet ravnodušan.“

Prolazi tako mesec rata, dva... prođe i godina, a Basta prati situaciju. I odjednom, posle 400 dana ratovanja, njemu sine!

Shvati!

Grunu mu suze na oči, krupne kao trešnje, a grudi se rašire od dobrote, pa se zamisli nad sudbinom dece Zelenskog: rastu bez oca, ovaj je čas u Vašingtonu, čas... negde, da l’ majka može sama da se brine o njima? Video joj sliku, baš je lepa, manekenka... Tu mu misli odlutaju na drugu stranu, ali opet se, što bi reko predsednik njegove stranke Palma, „vrnu u brazdu“. Tad mu pade na pamet da uopšte ne zna da li ukrajinski lider ima decu, ali to ga ne skrenu s nauma da učini dobro delo. Seti se da je video sliku gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička s porodicom i stisnu dugme na stolu da pozove sekretaricu i izda joj nalog da mu nađe broj.

- Vitalij, bratja, zđes Rade... Kako koji Rade, Rade Basta... Ba-sta... srpski ministar. Kako žena, kako deca?

Tako je nekako počelo, a o nastavku razgovora pisale su naše novine: „Basta je u telefonskom razgovoru Kličku ponudio pomoć ako treba, da dođe po njegovu familiju i da, ako bude bilo potrebno, budu u Srbiji dok se ne završi rat.“

Kličko, vlasnik i nemačkog pasoša, milioner, zahvalio se učtivo Basti: „Zasad je sve u redu i pod kontrolom, ukoliko mi bude potrebna pomoć, definitivno ću vam se obratiti.“

Zna čovek red, ali ne zna da li ga neko zajebava i da li će posle razgovor objaviti na internetu.

Sve se završilo za dva minuta, a Basta se posle jeo živ što se nije setio da pita za decu Zelenskog...

Za slučaj da se Kličko javi, ispraznio je jednu sobu u kući.

I sad prati situaciju na frontu s posebnim žarom.

Ono, ima dosta dece bez roditelja i kuće, ali pitanje je kako bi se oni uklopili u jednu ministarsku porodicu. Istina, ni Kličko nije ministar, ali ipak je Kličko - nivo.

A Basta je Basta...

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track