FAMOZNO SVETISLAV BASARA: ZLOČIN I KAZNA
Foto: Marina Lopičić

KOLUMNA

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: ZLOČIN I KAZNA

Lični stav -

Kao i svakog četvrtka, sabajle sam odjurio do trafike, kupio Vreme i nedeljnik Nedeljnik, otišao u kafanicu, seo pod klimu, naručio kafu i sa strepnjom većom od nade otvorio str. 16 da vidim da Smajlovićka možda opet nije u krevetu sa Prigožinom. Kad ono - jok. Umesto u krevetu sa Prigožinom, Ljilji Marlen je ovoga puta bila u klinču sa Kurtijem, što uopšte ne znači da je propustila priliku da se prosere ko foka i da „tamo gde treba“ - u nadi da će „tamo gde treba“ znati to da ceni - ocinkari koga treba, u datom slučaju Sonju Biserko.

Pre nego što pređemo na meritum kolumne koristim priliku da skrenem pažnju gloduru Miladinoviću, Nedeljnikovom kolegijumu, saradništvu i čitalaštvu, koji često - često i vrlo kompetentno - istražuju uzroke pansrpskog posrnuća, da je imati Smajlovićku u novinama isto što u DOS-u imati Koštunicu. Gloduru Miladinoviću, takođe, skrećem pažnju da je jedan od Smajlovićkinih bivših glodura, Ćuruvija, završio ustreljen u haustoru. Daleko od toga da Ljilji ima s tim neke veze. Čisto informativno.

Pisac, u stvari, hoće da ukaže na strukturalnu grešku koja srpsko društvo održava u permanentnom stanju disfunkcionalnosti i agresivnosti - a kad nema prilike za agresivnost - autoagresivnosti, a na koju je čuvenom rečenicom „svugde ima korova, ali se samo u Srbiji neguje i zaliva“ ukazao i Zoran Ðinđić (takođe ustreljen usred bela dana).

Da li je u pitanju slovenska bolećivost - ili slovenska tupoumnost - svejedno, činjenica je da obrazovaniji, blagočestiviji i preduzimljiviji deo Srbije bezrezervno naseda na dubare najgorih srpskih prdonja, lažnih srpskih svetaca i srpskih svetih krava. Tome naruku idu i mape srpskog vremena, starija (i naročito) novija srpska istorija, koje su vrlo slične sovjetskim mapama Moskve na kojima su - ne bi li se zavarao eventualni neprijatelj - ulice pogrešno ucrtane i pogrešno nazvane.

Idemo dalje. Nedaleko od Smajlovićkinog redovnog prosera, Nedeljnik je publicirao intervju sa Draganom Bjelogrlićem - koji, inače, politički misli bolje nego sve opozicione personae dramatis skupa - a koji je, između ostalog, rekao bitnu stvar koja zaslužuje poseban pasus, citiram:

„Demokratske strukture“ - kaže Bjela - „imale su 12 godina da naprave minimum demokratskog društva. Nisu to uradili. I to je bio zločin. Onda su ovi došli kao kazna. Mi sada živimo kaznu.“

Ako vas interesuje zašto demokratske strukture - nema ironije, zaista su bile demokratske - nisu napravile „minimum demokratskog društva“, sad će Uncle Bas da vam kaže: Zato što su - baš kao Smajlovićka u Nedeljniku - u „demokratskim strukturama“ kolo vodili i vodu mutili ljotićevac Koštunica i srbokumunistički nacionalstaljinista Ćosić, a demokratske strukture su u njima videle poštenjačinu, moralnu gromadu i oca nacije i kao omađijane nasedale na njihove dubare.

Ima još. Vrapci pod strehom se udaraju šapicama u grudi i cvrkuću, piši, piši.

Nastavak u sutrašnjem broju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track