ESKOBAR JE AUTOGOL PLATIO GLAVOM: Deset dana posle meča sa Amerikancima streljan je ispred noćnog kluba! Ubio ga je vozač najvećeg narko-bosa, a njegove poslednje reči u javnosti i danas izazivaju jezu! (VIDEO)
Foto: Printskrin

Najtragičnija sudbina Mundijala vezana je za beka Kolumbije

ESKOBAR JE AUTOGOL PLATIO GLAVOM: Deset dana posle meča sa Amerikancima streljan je ispred noćnog kluba! Ubio ga je vozač najvećeg narko-bosa, a njegove poslednje reči u javnosti i danas izazivaju jezu! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Svet je 2. jula 1994. godine potresla vest da je reprezentativac Kolumbije Andres Eskobar ubijen ispred noćnog kluba u Medeljinu.

Eskobar je streljan zbog autogola koji je postigao samo deset dana ranije na Svetskom prvenstvu u Pasadeni protiv domaćina Amerike.

Nesrećni Andres je 22. juna na stadionu "Rouz boul" praktično sebi potpisao smrtnu presudu.

Kolumbija je poražena od SAD sa 2:1 i izgubila šanse da se nađe u osmini finala pošto je prethodno izgubila od Rumunije sa 3:1. Ni pobeda u poslednjem kolu protiv Švajcarske 2:0 nije bila dovoljna, pa je Kolumbija zauzela poslednje mesto u grupi A.

Utakmici u Pasadeni je prisustvovalo neverovatnih 93,869 gledalaca.

Igrao se 34. minut kada je Eskobar ugurao loptu u svoju mrežu. Kolumbijac je nespretno reagovao prilikom centaršuta sa leve strane i prevario golmana Kordobu. Stjuart je u 52. minutu duplirao vođstvo Amerikanaca, a utešni gol za Kolumbijce je postigao Valensija u 90. minutu.

"Uveravam vas da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde", napisao je Eskobar u kolumni za "El Tiempo", a koja je objavljena samo nekoliko sati pre nego je brutalno ubijen.

Eskobar je prvobitno planirao da poseti rodbinu u Las Vegasu, ali je iz neobjašnjivih razloga promenio odluku i posle Mundijala stigao u Kolumbiju.

Kobne večeri je bio u društvu prijatelja u noćnom klubu u Medeljinu. Prema izveštaju policije, klub je napustio oko tri sata ujutru. Na parkingu su ga sačekale tri osobe. Posle kraće svađe i u trenutku kada je ulazio u automobil, jedan od trojice napadača je izvadio pištolj i ispalio 12 metaka u fudbalera. Posle svakog pucnja je uzvikivao reč "gol" na način na koji to rade južnoamerički komentatori. Eskobar je 45 minuta kasnije preminuo u bolnici.

Brzo se pročulo da je ubistvo Eskobara osveta za autogol koji je koštao mnoge kolumbijske narko-bosove i kockarske sindikate velikih para.

Glavni osumnjičeni za ubistvo Eskobara bio je Humberto Kastro Munjoz koji je radio kao telohranitelj u veoma moćnom narko-kartelu. Munjoz je uhapšem istog dana, da bi samo dan kasnije priznao ubistvo. Zanimljivo je da je Munjoz radio kao vozač za dva moćna čoveka koji su položili ogromne pare u pobedu Kolumbije, ali nikada nisu dovedeni u vezu sa eliminacijom Eskobara.

Na suđenju 1995. godine Munjoz je proglašen krivim za ubistvo Eskobara i određena mu je kazna od 43 godine zatvora. Zbog dobrog vladanja ona je prvo smanjena na 26 godina, da bi na kraju bio pušten posle samo 11 godina. Ubica Andresa Eskobara na slobodu je izašao 2005. godine, dok saučesnici i eventualni naručioci ubistva nikada nisu pronađeni.

Na sahrani Andresa Eskobara prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, a ovaj fudbaler je i pored autogola bio omiljen u svojoj zemlji, stekavši nadimak "fudbalski džentlmen". U julu 2002. godine u Medeljinu je postavljena statua sa njegovim likom.

Kurir sport

Foto: Printskrin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NEKA BOLI BOLIVIJU! U suprotnom, da ne gledamo Orlove na Mundijalu?! (KURIR TV SPORT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track