DEKI STANKOVIĆ OGORČEN:  Sve odluke Nemca bile su u korist Švajcaraca! Brih mora biti kažnjen za skandalozno suđenje!
Foto: Dado Đilas, Dragan Kadić

EKSKLUZIVNO ZA KURIR

DEKI STANKOVIĆ OGORČEN: Sve odluke Nemca bile su u korist Švajcaraca! Brih mora biti kažnjen za skandalozno suđenje!

Mundijal 2018 -

Skandalozno suđenje Feliksa Briha protiv Švajcarske moramo što pre da zaboravimo i koncentrišemo se na odlučujuću utakmicu

Dejan Stanković, proslavljeni srpski fudbaler, a sada savetnik predsednika UEFA Aleksandera Čeferina, ogorčen je na sudiju Feliksa Briha, koji je katastrofalno sudio u meču Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu! Stanković u intervjuu za Kurir kaže da nemački arbitar nije svirao penal nad Aleksandrom Mitrovićem iako je bilo evidentno da ga obema rukama vuku Štefan Lihštajner i Fabijan Šer. Za ceo fudbalski svet to je bio faul za najstrožu kaznu, sem za Feliksa Briha.

Dejan Stanković smatra da fudbaleri Srbije, i pored velike materijalne krađe, ne smeju da klonu duhom i posustanu pred odlučujući duel protiv Brazila u sredu.

Kako ste videli šokantnu utakmicu protiv Švajcarske? - Kao i većina ljudi u Srbiji. Imali smo rezultat u nogama, ali pre nego što bih se upustio u dalje komentarisanje, odmah bih se osvrnuo na Brihovo suđenje, koje je bilo skandalozno! Svi faulovi, sve sporne situacije, sve je bilo presuđivano u korist Švajcaraca, pogotovu penal o kome svi pričaju.

Ostaje gorak ukus zbog toga što se nemački sudija nije konsultovao s kompjuterskom tehnologijom? - Eto, i mediji pišu da je VAR signalizirao da se pregleda snimak i da je on na to rekao "ne". Neko ko prati fudbal i suđenje morao bi da zahvali Nemcu već na početku Svetskog prvenstva. Nažalost, sve se završilo na našu veliku štetu. Kardinalno je pogrešio, to je evidentno.

Da li te je ova utakmica podsetila na onu protiv Australije u Južnoj Africi? Nije isti scenario, ali jeste konačni rezultat? - Konačan rezultat je isti, oba su bila nepovoljna po nas. Ne bih ulazio u taktičko-tehničke detalje, ali možda smo mogli bolje da odreagujemo u poslednjem napadu. Da pripazimo na ravnotežu u odbrani u trenucima kada smo napadali, a imali smo u rukama nerešeni rezultat. Danak neiskustvu je plaćen, skupo plaćen, ali idemo dalje. Treba misliti samo pozitivno.

foto: EPA/ARMANDO BABANI

Prognozirao si da će Aleksandar Mitrović dati gol Švajcarcima, to se i desilo? - Pa Mitrović je došao "zategnut", fizički i psihički spreman za veliki Mundijal. Videlo se da ga nije poljuljalo to što je propustio jednu ili dve mrtve šanse protiv Kostarike. Postigao je fenomenalan gol i zbog toga mi je posebno krivo što smo na takav način poraženi u Kalinjingradu. Ipak, verujem i dalje i u njega i u tim, iako stvari sada stoje tako da će mnogi reći da smo se udaljili od plasmana u osminu finala.

Zar nismo? - Nismo! Dok traje takmičenje, rekoh već, verujem. Znam da je lako pričati, ali vraćanje na poraz protiv Švajcarske ništa nam neće dobro doneti. Što pre ga moramo arhivirati, ostaviti negde po strani. Igramo protiv strašne ekipe čije smo vrline, ali i mane mogli da vidimo na poslednja dva meča sa Švajcarskom i Kostarikom. Teško će biti, mnogo teško, ali ništa nije nemoguće. Dokle god postoje šanse, ne treba se predavati!

Ko vas je razočarao u dosadašnjem toku Mundijala? - Pa sam Brazil je jedno razočaranje za sve što je pokazao u duelima sa Švajcarcima i Kostarikom. Takođe i Argentina, koja je pokazala da se bori s mnogo problema unutar tima i što se tiče igre i kada je reč o atmosferi. Totalno razočaranje! Nemačka protiv Meksika... Nije to ta Nemačka, ali eto, digli su se protiv Švedske i to sa igračem manje.

Kako Italijani prate mečeve na Mundijalu, budući da njihovog nacionalnog tima nema u Rusiji? - Prate ozbiljno i ne propuštaju priliku da se u svojim emisijama o Mundijalu podsete zašto njih nema u Rusiji. To im je velika škola, velika opomena. Dovođenjem Roberta Manćinija okrenuli su novi list, spremaju se za nove kvalifikacije, rade, stvaraju... Verujem da će Manćini napraviti dobar posao i da će se Italija vratiti na veliku scenu na način koji im dolikuje.

foto: Profimedia

Šta navijači mogu očekivati od Kristijana Ronalda do kraja SP? - I Kristijano Ronaldo dolazi iz jedne uspešne sezone u kojoj je osvojio treću zaredom Ligu šampiona. Fizički je besprekorno spreman, mentalno jak kao i uvek, tako da je odmah na prvoj utakmici postigao tri gola "svojim" Špancima, na sledećoj doneo pobedu i najavio da od njega svi možemo mnogo toga dobrog da očekujemo u nastavku Svetskog prvenstva.

Gde vidite krajnje domete reprezentacije Rusije? - Nezahvalan je bio njihov položaj pre Svetskog prvenstva, jer nisu igrali prave utakmice za bodove i tako 18 meseci, sve dok nije počelo takmičenje, kada su debitovali u ozbiljnom duelu kada je sve bitno. Malo ih je i sreća pogledala u žrebu, ali su i odlično odigrali protiv Saudijske Arabije, kada su dobili i vetar u le|a za naredni meč. Obezbedili su plasman u narednu rundu i to nije loše za fudbal i ceo ambijent u Rusiji.

Poruka Meksikancu Svaka čast, Rafa Šta mislite o Meksikancu Rafi Markezu, 39 godina, četvrti Mundijal? - Primećujem da ga komentarišu na razne načine, ali četiri Mundijala, biti "protagonista", pa to je podvig za svaku pohvalu i mogu samo da mu čestitam.

Organizacija Velika zemlja sjajan šampionat Kako biste ocenili organizaciju Svetskog prvenstva u Rusiji? - Fenomenalno! Bio sam i na kongresu dva dana pre otvaranja, i na samom otvaranju. Velika zemlja, velika organizacija, nadam se samo da će tako i ostati do kraja i da ih ništa neće pomeriti s ovog puta.

Dejan Stanković/lična karta * rođen 11. septembra 1978. godine u Beogradu * prošao omladinsku školu Crvene zvezde * u seniorski tim prešao sa 16 godina u sezoni 1994/1995. kod trenera Ljupka Petrovića * svoj prvi gol u crveno-belom dresu postigao 1995. protiv Budućnosti iz Podgorice i oborio rekord Dragana Džajića * postao najmlađi kapiten Crvene zvezde 1997. i najbolji fudbaler u domaćem prvenstvu * godinu dana kasnije prešao u italijanski Lacio, gde ga je dočekao Siniša Mihajlović, s kojim se okumio * godine 2004. prelazi u Inter, gde ostaje devet sezona i s kojim osvaja Ligu šampiona 2010. * za nacionalni tim debitovao protiv Južne Koreje 22. aprila 1998. i postigao dva gola za pobedu 3:1 * za reprezentaciju odigrao 103 utakmice i dao 15 golova * igrao je na tri Mundijala, 1998, 2006. i 2010, i na EP 2000. godine * oženjen sestrom bivšeg saigrača Milenka Aćimovića i ima tri sina

Aleksandar Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track