Najnovije vesti

RASPAD POBUNJENIKA: Islamisti se odmetnuli od glavne komande

Nova etapa rata

RASPAD POBUNJENIKA: Islamisti se odmetnuli od glavne komande

Planeta -
Sirijski islamisti, uključujući grupe povezane sa Al Kaidom, odvojili su se od ostatka pobune i pozvali na stvaranje islamske države. Sirijska vojska ubila jednog od komandanata pobunjeničkih snaga. Ispektori UN ponovo u Siriji

DAMAS - Front koji se gotovo tri godine bori protiv Bašara el Asada u priličnoj meri se raspao, pošto je čak 13 organizacija odbilo da se dalje povinuje naređenjima Sirijskog nacionalnog saveta i pozvalo Sirijce da stvore islamsku državu.

Među grupama koje su se odvojile od ostatka pobune jeste i front Al Nusra, blizak Al Kaidi, čije snage se već tri dana bore sa ostalim pobunjeničkim grupama na severu države.

Od oko 100.000 boraca protiv Asada, najmanje dve trećine pripada grupama koje se u manjoj ili većoj meri mogu nazvati islamističkim. Trećina su organizacije koje se bore pod okriljem lokalnog ogranka Al Kaide.

Istovremeno, jedan od komandanata pobunjenika, Ahmed Muhamed, poznat i po ratnom nadimku šeik Abu Bari, ubijen je u akciji sirijske vojske nedaleko od Damaska.

Abu Bari komandovao je jedinicom Omar el Faruk, koju čini nekoliko oružanih grupa usko povezanih sa Al Kaidom, navode izvori u Damasku.Istraga UN se nastavlja

Tim stručnjaka za hemijsko oružje Ujedinjenih nacija stigao je u Damask kako bi nastavio istragu o upotrebi zabranjenog oružja tokom krvavog 30-mesečnog sukoba.

Kako je javila agencija Frans pres, stručni tim na čelu sa Akeom Selstromom doleteo je iz Bejruta u sirijsku prestonicu i očekuje se da će ispitati sve, o navodnoj upotrebi hemijskog oružja."Bilo je 13-14 optužbi koje moraju biti istražene", rekao je Selstrom i dodao da će tim sačiniti "konačni izveštaj" do kraja oktobra.

AFP podseća da je isti tim UN ranije boravio u Siriji i zaključio u izvešaju od 16. septembra da je hemijsko oružje korišćeno u širem obimu i da postoje jasni dokazi da je upotrebljen gas sarin u napadu u predgrađu Damaska 21. avgusta.Međutim, Selstrom je istakao da je "taj izveštaj bio samo privremeni dokument", pošto je "potrebno da se razmotre i ostali slučajevi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track