Srpski vajar: Britanci, smešni ste
Foto: Nemanja Pančić

Ekskluzivno: Dragan Radenović odgovorio na prozivke

Srpski vajar: Britanci, smešni ste

Planeta -
Dragana Radenovića, koji je izradio najbolju statuu Stiva Džobsa, britanski mediji iskritikovali, a on kaže da ga ne pogađaju reči neobrazovanih

BEOGRAD - Pogled u budućnost.Dragan Radenović, poznati srpski umetnik, za Kurir kaže da ga nisu pogodile žestoke kritike koje su mu upućene iz celog sveta, posebno od britanskih medija Dejli mejla i Hafington posta, a zbog njegovog dela kojim je predstavio preminulog američkog izumitelja i osnivača kompanije „Epl“ Stiva Džobsa. Naime, statua našeg vajara nedavno je izabrana na konkursu kao najbolja, a njena kopija trebalo bi da bude postavljena ispred sedišta kompanije „Epl“ u Kaliforniji. Međutim, britanski mediji, ali i korisnici društvenih mreža potpuno su je izvrgli ruglu i okarakterisali je kao košmar.Dopalo se „Eplu“Radenović objašnjava da se statua dopala dizajnerima „Epla“, posebno Džoniju Ajvu.- Dopali su mu se nepreciznost i rad iz ruke jer je umetnost sadržana u grešci. Ideja koju sam imao prilikom izrade jeste da taj obelisk može da bude primenjen kao oblik ili deo oblika, da njegovi delovi budu ideja za ono što će biti dizajn nekih novih proizvoda „Epla“. Ne pogađaju me kritike koje nisu došle od kompetentnih ljudi, mada svako ima pravo na svoje mišljenje. Blogeri, čiji je posao zbunjivanje ljudi, krenuli su u svoju akciju, ali su nepotpuno obavešteni ili obrazovani da bi autoritativno sudili - navodi Kurirov sagovornik i dodaje da je individualni dizajn veoma bitan i da bi svaki proizvod trenutno najskuplje korporacije na svetu trebalo da bude individualan.Srpski simboliPrema njegovim rečima, na osloncu statue izvajano je ćirilično slovo Š, slovna oznaka „je“ iz Miroslavljevog jevanđelja, kao i binarni brojevi.- Sve to predstavlja energiju koja se pretače u raskoš reči, izraza, rečenica i govora jer sam ja tako shvatao Džobsa, kao filozofa i umetnika - zaključuje naš cenjeni vajar i naglašava da se umetnutim simbolima ujedno trudio da i Srbiju predstavi na najbolji mogući način.

Preminuo 2011... Stiv Džobs
Preminuo 2011... Stiv Džobs

Eminentni umetnikODUŠEVIO VATIKAN I PAPUDragan Radenović izradio je portrete i biste brojnih poznatih ličnosti, kao što su Kirk Daglas, Vinston Čerčil, Pavaroti, Sofija Loren, Grejs Keli, Vilard Orman Kvajn, Dejan Medaković, ali i skulpturu Raspeća Hrista, koju je za Vatikan naručio papa Jovan Pavle Drugi. Dobitnik je prestižne nagrade Tejlor fondacije iz Pariza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track