Deset 10 godina robije jer je protestovao protiv vlasti Saudijske Arabije na Tviteru!

Bez milosti

Deset 10 godina robije jer je protestovao protiv vlasti Saudijske Arabije na Tviteru!

Planeta -
Osuđen je za ulazak na jednu internet-stranicu koja je neprijateljska državi, koja ohrabruje borbu i promoviše devijantne misli, izjavio portparol Ministarstva pravde

DUBAI - Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je jednog muškarca na 10 godina zatvora i isplatu 26.700 američkih dolara zbog učestvovanja na protestu protiv vladara te kraljevine i korišćenja društvene internet-mreže "Tviter" za pozivanje drugih da se pridruže, javila je danas državna saudijska agencija SPA.

Portparol Ministarstva pravde Fahd al-Bakran izjavio je da je osuđenik, čiji identitet nije otkriven, prenosio na "tviteru" poruke protiv monarhije, veroučitelja i službi bezbednosti."Osuđen je za ulazak na jednu internet-stranicu koja je neprijateljska državi, koja ohrabruje borbu i promoviše devijantne misli", rekao je Bakran a prenosi Rojters, dodajući da je portparol aludirao na ideologiju Al-kaide.

Taj muškarac, koji je u zatvoru već tri godine, optužen je i osuđen po zakonu koji kažnjava prestupe na internetu. Presuda je objavljena dva dana nakon što je Rijad označio Muslimansku braću, Front Al-Nusra i Islamsku državu Iraka i Levanta terorističkim organizacijama, navodi britanska agencija, dodajući i da je Saudijska Arabija nedavno ratifikovala antiteroristički zakon koji su aktivisti za ljudska prava kritikovali kao sredstvo za gušenje disidenata. Rojters izveštava da je i u odvojenom predmetu sud osudio na osam godina zatvora još jednog muškarca, zbog optužbe da je kontaktirao osobu za kojom bezbednosne snage vode potragu i pokušaj da pomogne ljudima povređenim tokom demonstracija.

On je bio optužen i za prisustvo sahrani osobe ubijene tokom nereda u saudijskoj, uglavnom šitskoj Istočnoj provinciji (El-Šarkija) i uzvikivanje antivladinih parola. Manjinski šiti povremeno protestuju u regionu Katif u toj provinciji od 1979. godine, podseća Rojters, dodajući da je najnoviji talas demonstracija počeo tokom "arapskog proleća" 2011. i nastavio se u 2012. godini.

Najmanje 21 osoba ubijena je u tom regionu od početka 2011, navodi agencija, dodajući da šiti tvrde da su diskriminisani u toj kraljevini kojom vladaju suniti, što saudijske vlasti poriču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track