Hejg: Rusija je izvršila invaziju, preti joj izolacija i stagnacija!
Foto: Rojters

Rizik za Evropu

Hejg: Rusija je izvršila invaziju, preti joj izolacija i stagnacija!

Planeta -
Rusija je izvršila invaziju na drugu evropsku zemlju i upotrebila silu da bi promenila svoje granice. To predstavlja najveći rizik po bezbednost u Evropi od početka 21. veka

LONDON - Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je upozorio Rusiju da joj prete dugotrajna "izolacija i stagnacija" zbog ukrajinske krize, dodavši da je vreme za "novo stanje odnosa", koji će biti drugačiji nego u proteklih 20 godina.

Britanija i njeni evropski saveznici neće "ustuknuti iz straha" naveo je Hejg u tekstu za "Sandej telegraf" optužujući Rusiju za "maltretiranje", koje pripada nekim potpuno drugim vremenima.

"Nelegalna aneksija Krima predstavlja sramotno otimanje zemlje, a referendum koji je tome prethodio je bila parodija demokratije", istakao je šef britanske diplomatije.

Hejg je dodao: "Rusija je izvršila invaziju na drugu evropsku zemlju i upotrebila silu da bi promenila svoje granice. To predstavlja najveći rizik po bezbednost u Evropi od početka 21. veka."

"U opasnosti su ključni principi, uključujući teritorijalni integritet evropskih zemalja i prava demokratskih država da same odlučuju o svojoj budućnosti", naveo je Hejg.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je pre dva dana zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo deo Rusije. Putin je pohvalio priključenje Krima Rusiji, rekavši da je to izuzetan događaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track