PUTINOV BIVŠI SAVETNIK: Car Vladimir želi da pokori još 7 zemalja i vaskrsne imeriju!

ŠOKANTNO

PUTINOV BIVŠI SAVETNIK: Car Vladimir želi da pokori još 7 zemalja i vaskrsne imeriju!

Planeta -
Vladimir Putin smatra da samo štiti ono što mu pripada, a u to spadaju i delovi Gruzije, Ukrajine, Belorusije, baltičkih država i Finske , tvrdi Andrej Ilarionov

Andrej Ilarionov, bivši saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrdi da nakon aneksije Krima, Putin ne namerava da stane, već da pokori Belorusiju, baltičke države i Finsku.Ilarionov, koji je od 2000. do 2005. godine bio Putinom glavni savetnik za ekonomska pitanja, kaže da je u tom periodu dosta dobro upoznao ruskog predsednika i da njegove reči treba uzeti za ozbiljno.

"Posle aneksije Krima i moguće invazije na istočni deo Ukrajine, Putin nema nameru da stane, već će pokušati da pokori i Belorusiju, baltičke zemlje i Finsku. Cilj mu je da zadovoljni istorijsku pravdu i granice Rusije vrati otprilike tamo gde su bile u vreme cara Nikolada drugog i SSSR-a pod Staljinom", ističe Ilaraionov.

Kada je reč o Finskoj, on tvrdi da će u slučaju njenog "pokoravanja" Rusija tvrditi da ona nikada nije ni smela da postane država, i da je čin njenog osamostaljenja "veleizdaja nacionalnih interesa".

Prema njegovim rečima Finska nije članica NATO pa napad na nju ne bi značio napad na taj savez.

"Putin gleda na osvajanje kao na to da on samo štiti ono što pripada njemu i njegovim prethodnicima, a delovi Gruzije, Ukrajine, Belorusije, baltičkih država i Finske su države na koje polaže pravo", kaže Ilarionov.

Do invazije na Finsku sigurno neće doći uskoro, ali ako Putina niko ne zaustavi, pre ili kasnije, ovoe će biti pitanje koje će doći na dnevni red, upozorava bivši savetnik ruskog predsednika.

"Putin je u više navrata govorio da su boljševici i komunisti činili greške pa bi u tom smislu mogao reći da su 1917. godine počinili veleizdaju nacionalnih interesa dopuštajući Finskoj osamostaljenje", dodaje Ilarionov i navodi da sankcije nisu pravi put za zaustavljanje Putina, jer će mu to samo pomoći da učvrsti svoja gledišta.(Kurir/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track