BELGIJA NA NOGAMA: Oštra svađa Flamanaca i Valonaca zbog aerodroma u Briselu
Foto: AP

Smeta im buka

BELGIJA NA NOGAMA: Oštra svađa Flamanaca i Valonaca zbog aerodroma u Briselu

Planeta -
Aerodrom koji je svega dva kilometra od Brisela, u flamanskoj opštini Zaventem, truje belgijsku politiku već dvadeset godina.

BRISEL - Napetost između flamanskih i valonskih partija u Belgiji naglo je porasla u četvrtak u večitom sporu zbog buke avioni koji pred sletanje preleću belgijsku prestonicu. Premijer Elio di Rupo je u četvrtak pokušao da smiri žestok spor time što je objavio "hitno obustavljanje" promena putanje za preletanje Birsela, najavljene u utorak.

Valonski socijalisti pozvali su na "konstruktivan i miroljubiv" dijalog o tom pitanju koje ugrožava koalicionu vladu uoči poslaničkih, regionalnih i evropskih izbora 25. maja. Aerodrom koji je svega dva kilometra od Brisela, u flamanskoj opštini Zaventem, truje belgijsku politiku već dvadeset godina.

"Aerodrom Brisel" nalazi se istočno od Brisela, a vetar obično duva sa zapada, te mnogi avioni zato sleću putanjom preko milionskog šireg područja predgrađa i sela čija je većina stanovnika flamanska, dok je većina u urbanom području frankofona, valonska. Razni ministri su godinama tragali za boljom putanjom sletanja da bi se smanjila buka, ali ni jedna promena nije zadovoljila sve stanovnike - u nekim delovima grada buke je bilo manje, a u drugima se povećao broj aviona koji nisko nadleću kuće.

Najnoviji zvaničnik pod kritikom je državni sekretar za mobilnost, valonski centrista Melkior Vatele. Od februara, kada je on naredio promenu putanje sletanja, avioni lete uglavnom preko valonskog, frankofonog dela glavnog grada, i bilo bi ih čak 35.000 aviona godišnje što je izazvalo proteste. Da bi smanjio političku štetu pred izbore, Vatele je u utorak izmenio tu odluku tako da će se za oko polovine smanjiti broj aviona koji nadleću centralnu gradsku, valonsku zonu Brisela, te bi više leteli iznad glava Flamanaca.

Vlada pokrajine Flandrije i flamanske partije oštro su reagovale, osudivši taj "svršen čin", zabrinutu i da ne ispadnu slabe u odnosu na nacionaliste iz stranke "Novi flamanski savez" koja je, po anketama, izborni favorit, uz sve oštriji anti-frakofoni stav. Uprava za kontrolu vazdušnog saobraćaja, "Belgokontrol", nagovestila je da se neće sprovesti najnovija izmena putanje za sletanje, i to iz "tehničkih" razloga i radi bezbednosti.

Premijer Elio di Rupo otišao je danas korak dalje i najavio konačno obustavljanje te mere, uz konstataciju da "razume tešku situaciju osoba pogođenih bukom aviona", ali nije rekao kojih jer se buka sada od jednih seli nad glave drugima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track