PREKID IZGRADNJE JUŽNOG TOKA: Bugari žrtve i Rusije i Zapada
Foto: Gazprom-com

Reagovanje zbog prekida radova

PREKID IZGRADNJE JUŽNOG TOKA: Bugari žrtve i Rusije i Zapada

Planeta -
Odluku EU da se prekine rad na gasovodu bugarska javnost shvatila kao veliko poniženje, pa se zahteva ostavka najviših državnih čelnika
1 / 3 Foto: Dragan Kadić

SOFIJA - Čitava Bugarska stala je na noge kako bi izrazila nezadovoljstvo u vezi s prekidom izgradnje gasovoda Južni tok i političari te zemlje, besni na svoje vođe, osećaju se kao kolateralna šteta u prepirci Zapada i Rusije oko energenata.Odluku Evropske komisije da se prekine rad na sistemu za dostavu ruskog gasa bugarska javnost shvatila je kao veliko poniženje, zbog kojeg se zahteva ostavka državnih čelnika. Premijera Bugarske Plamena Orešarskog, koji je saopštio odluku o zaustavljanju izgradnje nakon sastanka sa američkim senatorima sa Džonom Makejnom na čelu, opozicione stranke nazivaju lažovom jer je lagao ne samo narod te zemlje već i Evropu i Rusiju.

Na udaru... Premijer Orešarski
Na udaru... Premijer Orešarski

Između dve vatre- Oduvek sam govorio da će u pokušaju da obmanu sve oko sebe - Brisel, Moskvu i Vašington - Orešarski i kompanija dovesti do propasti projekta Južni tok. Jedini rešenje je da vlada da ostavku - rekao je Bojko Borisov, lider opozicione partije GERB.Bivši predsednik Bugarske Georgi Prvanov smatra da je obustava radova na gasovodu nedopustiva, a takođe i pritisci i pokušaji Brisela da obustave razvoj ovog projekta putem političkih, geopolitičkih i geostrategijskih sredstava.- Bugarska ne sme da bude talac geopolitičkih igara Brisela i ne bi trebalo da obustavi izgradnju Južnog toka - rekao je Prvanov.

Georgi Prvanov: Bugarska ne sme da bude talac geopolitičkih igara Brisela  (Foto: EPA)
Georgi Prvanov: Bugarska ne sme da bude talac geopolitičkih igara Brisela (Foto: EPA)

Još uvek neizvesnoInače, prema rečima bugarskog ministra energetike Dragomira Stojneva, ta zemlja ipak u potpunosti nije digla ruke od rada na tom projektu jer je on u izvesnom smislu neopoziv.- Ako sagledamo situaciju strateški i bez emocija, projekat Južni tok je neopoziv i važan i za Evropu i za Bugarsku. Uveren sam da će za sve probleme biti pronađena rešenja - rekao je ministar Stojnev.Istovremeno, ruski mediji ističu da je prekidanju rada doprinelo obraćanja ukrajinskog premijera Jacenjuka Evropskoj uniji pre nekoliko dana, kada je Kijev zahtevao zaustavljanje Južnog toka. Međutim, zvanični Kremlj smatra da je još uvek rano komentarisati čitavu situaciju.

Premijer Vučić negirao da će se prekinuti radovi Srbija ne odlaže izgradnjuSvega dan nakon što je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla da će početak radova na gasovodu Južni tok kroz našu zemlju morati da se odloži usled nesporazuma Bugarske i Brisela, premijer Srbije Aleksandar Vučić negirao je takve navode. - Vlada Srbije, koja nije zasedala, nije ni donela odluku o odlaganju projekta Južni tok i što se nas tiče, sve teče po planu - rekao je Vučić i dodao da bi voleo da se povodom ovog i ostalih ozbiljnih pitanja pokaže više strpljenja.S njim se slaže i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji kaže da će nastaviti da prate situaciju i da se konsultuju u Vladi o svim novim momentima, kao i da će uvažavati obaveze koje je Srbija prihvatila na putu prema članstvu u EU. Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da bi pre Srbije, koja nije članica EU, o pitanju gradnje Južnog toga trebalo da se izjasne i drugi, kao što su Italija, Austrija, Mađarska, Bugarska, koje imaju potpisane sporazume s Rusijom.

Ruske spekulacijeSAD PRAVE PROBLEME JER KUPUJU GTSRuski portal Komersant tvrdi da su pokušaji SAD da spreče izgradnju Južnog toka, kojim bi ruski gas namirivao 15 odsto evropskih potreba, zapravo povezani s kupovinom ukrajinskog Gasno-transportnog sistema (GTS). Kompanija „Gasprom“ ne krije da je jedna od ideja da se izbegne prolazak gasa kroz Ukrajinu, a da bi ideja o učešću Amerike i EU u ukrajinskom GTS bila održiva, neophodno je ruskom gigantu to bude jedina alternativa.

Upozorenja sa svih stranaOBUSTAVA ĆE IZAZVATI DOMINO EFEKATRuska medijska agencija RT predviđa veoma neprijatne posledice ukoliko Bugarska obustavi izgradnju gasovoda Južni tok. Naime, strahuje se da bi takva odluka mogla izazvati domino efekat, pa bi na taj način propao čitav projekat kojim je predviđeno da Evropa zadovoljava 15 odsto svojih energetskih potreba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track