STRAH ZBOG KVARA: Britanija zatvara četiri nuklearna reaktora
Foto: Reuters

Popravka

STRAH ZBOG KVARA: Britanija zatvara četiri nuklearna reaktora

Planeta -
Na jednomm reaktoru dogodio se kvar, pa vlasti neće da rizikuju

LONDON - Filijala francuskog energetskog giganta EDF-a u Britaniji, EDF enerdži, zatvoriće četiri nuklearna reaktora u dva postrojenja na severu Engleske iz predostrožnosti, saopšteno je danas iz te kompanije.

"Po dva reaktora u nuklearnim elektranama u Hišamu i Hartlipulu biće zatvorena na period od najmanje osam nedelja", navodi se u saopštenju kompanije, i dodaje da je ovakva odluka usledila zbog kvara na jednom od četiri reaktora, prenela je agencija Frans pres.

Zatvaranje reaktora dolazi u trenutku kada je britanska vlada u fokus svoje energetske politike o niskoj emisiji ugljen-dioksida stavila nuklearnu energiju, oštro se suprotstavljajući na taj način najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, koja je obećala da će ugasiti sva nuklearna postrojenja posle katastrofe u Fukušimi iz 2011. godine.

Britanske vlasti su prošle godine potpisale ugovor sa EDF-om, vredan 16 milijardi funti, o gradnji dva nuklearna reaktora u Somersetu, na jugozapadu Britanije, a sve u cilju zadovoljenja budućih energetskih potreba. Vlasti u Londonu su, takođe, potpisale ugovore sa francuskom energetskom grupacijom Areva i kineskim nuklearnim kompanijama CGN i CNNC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track