U TOKU TAJNA OPERACIJA: Hiljade ruskih vojnika se bori u Ukrajini, porodice ne znaju gde su!
Foto: Reuters

Nekoliko stotina poginulo

U TOKU TAJNA OPERACIJA: Hiljade ruskih vojnika se bori u Ukrajini, porodice ne znaju gde su!

Planeta -
Tokom poslednja dva meseca, između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika je tamo poslato, rekla je predsednica Komiteta majki ruskih vojnika Valentina Melnikova

UKRAJINA - U Ukrajinu je u poslednja dva meseca poslato do 15.000 ruskih vojnika, a više stotina njih je poginulo u sukobima, saopštila je danas jedna ruska nevladina organizacija.

"Tokom poslednja dva meseca, između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika je tamo poslato", rekla je agenciji Frans pres predsednica Komiteta majki ruskih vojnika Valentina Melnikova. Ona je dodala da bi između 7.000 i 8.000 ruskih vojnika moglo da se danas nalazi u Ukrajini, precizirajući da je reč o procenama zasnovanim na informacijama dobijenim od porodica čiji su muževi i sinovi poslati na vežbe, pre nego što je sa njima izgubljen kontakt."Vojni komandanti upravo sprovode tajnu specijalnu operaciju", smatra Melnikova.Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da je u istočnom delu Ukrajine rasporedila redovnu vojsku, ali Moskva to demantuje. Prema borcima za ljudska prava, najmanje 200 ruskih vojnika je do danas poginulo na istoku Ukrajine. Oko 100 vojnika brigade, stacionirane u Čečeniji, poginulo je u Ukrajini, rekao je šef nevladine organizacije Građanin i vojska Sergej Krivenko. Takođe blizu 100 padobranaca, stacionairanih u Pskovu, regionu severozapadno od Moskve, takođe je poginulo u borbama u Ukrajini, izjavio je Frans presu opozicioni poslanik Lev Šlosberg.

Podsetimo, Predsednik Ukrajine Petar Porošenko optužio je Rusiju da je pokrenula "direktnu i otvorenu agresiju", koja je, kako je rekao, radiklano izmenila balans u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim aktivistima na istoku Ukrajine.

"Susedna država je pokrenula direktnu i otvorenu agresiju protiv Ukrajine. To je radiklano izmenilo situaciju u zoni sukoba", rekao je Porošenko u govoru na vojnoj akakdemiji u Kijevu, preneo je Rojters.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

S druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru predsedniku Evropske komisije Žoze Manuelu Barozuda Kijev može da padne za 14 dana.

"Da želim, mogu da zauzmem Kijev za dve nedelje, rekao je Putin.

Takođe, prema dobro upućenim izvorima iz Kremlja ruski predsednik upao je u paranoju zbog situacije u Ukrajini, izolovao se, veruje veoma malom broju ljudi, pa sve odluke u vezi s državnim pitanjima donosi sam, piše britanski Gardijan.Oni tvrde da ruskom predsedniku niko ne sme da protivreči, i iako je distanciran od svih i kontaktira isključivo s malim brojem savetnika i ne koristi internet, ili to retko čini, odlično je informisan o svemu. Britanski list navodi da ti detalji privatnog života ruskog lidera u ovom trenutku poprimaju značaj kakav nisu imali sve od propasti komunizma.

(EPK/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track