Čistka na internetu, uhapšeno 1.065 Kineza

Čistka na internetu, uhapšeno 1.065 Kineza

Planeta -
Policija izbrisala i više od 208.000 štetnih poruka posle glasina o puču

PEKING - Kineska policija uhapsila je 1.065 osoba i izbrisala više do 208.000 "štetnih poruka" tokom akcije "čišćenja interneta", koja traje od polovine februara.

Kineska novinska agencija Sinhua je objavila da su operateri više od 3.000 internet sajtova dobili upozorenja o objavljivanju štetnih poruka, kako bi se uspešnije vodila borba protiv šverca oružja, droge, opasnih hemijskih sredstava i prodaje ljudskih organa.
Kina je u poslednje vreme pojačala svoju kampanju "čišćenja interneta", koju mnogi tumače kao oblik političke cenzure, navodi agencija Frans pres.
Peking je danas objavio da je više sajtova zatvoreno, kao i da je uhapšeno šest osoba, za koje se sumnja da su putem veba širili glasine o državnom udaru u Kini.
Dva najveća blog sajta u Kini, Sina Veibo i Tensent su danas korisnicima ukinuli mogućnost da ostavljaju komentare, a kao objašnjenje su naveli borbu protiv "štetnih glasina". Ta odluka će na snazi biti do 3. aprila. U Kini su već cenzurisani sajtovi društvenih mreža Fejsbuk i Tviter, kao i sajt za postavljanje video snimaka, Jutjub.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track