MIP Rusije: Izbori u Ukrajini šansa za mir - ako ga nacionalisti ne potkopaju
Foto: Reuters

Izbori u Ukrajini

MIP Rusije: Izbori u Ukrajini šansa za mir - ako ga nacionalisti ne potkopaju

Planeta -
To što su partije koje su za mirno rešavanje ukrajinske krize pobedile daje šansu za mir, ali veliki broj nacionalista u parlamentu stvara opasnu pretnju, kaže zamenik Sergeja Lavrova

MOSKVA - Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je održavanje parlamentarnih izbora u Ukrajini pružilo šansu za uspostavljanje mira na istoku, ali da bi veliki broj "nacionalista" u parlamentu mogao da potkopa taj proces, javile su RIA Novosti.

Prvi rezultati izbora su pokazali da su proevropske stranke obezbedile jasnu pobedu na parlamentarnim izborima, prvim održanim posle svrgavanja sa vlasti bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, preneo je Rojters.

Grigorij Karasin: Izbori daju novu šansu za povratak postignutim sporazumima (Foto: Wikipedia)
Grigorij Karasin: Izbori daju novu šansu za povratak postignutim sporazumima (Foto: Wikipedia)

"Partije koje podržavaju mirno rešavanje krize u Ukrajini su dobile većinu glasova. To daje novu šansu povratku postignutim sporazumima, što je najvažnije", rekao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.

On je dodao da činjenica da su otvoreno nacionalističke i šovinističke snage dobile značajnu podršku i da će biti predstavljene u Radi (parlamentu) stvara dodatnu pretnju koja ponovo poziva na upotrebu oružja i krvoproliće.

"To je izuzetno opasno", rekao je Karasin.

Narodni front premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka vodi (Foto: Reuters)
Narodni front premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka vodi (Foto: Reuters)

Prema preliminarnim rezultatima, posle 22 odsto prebrojanih glasova nakon jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, ubedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija.

U blagom vođstvu je Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, koji je osvojio 21,71 odsto glasova, a odmah iza njega je Blok predsednika Petra Porošenka sa osvojenih 21, 62 odsto glasova. Na trećem mestu je partija Samopomoć, čiji je lider gradonačelnik Lvova na zapadu Ukrajine Andrej Sadovij - ta stranka je dobila 10,49 odsto glasova birača, prenosi Itar-TassTAS. Iza nje su Opozicioni blok Jurija Bojka sa 9,57 odsto, Radikalna stranka Olega Ljaškog sa 7,69 odsto i Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko sa 5,90 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track