TRAŽI GA ODRED UBICA: Bivši saradnici naručili ubistvo prljavog ukrajinskog oligarha
Foto: Reuters

Loši i još gori

TRAŽI GA ODRED UBICA: Bivši saradnici naručili ubistvo prljavog ukrajinskog oligarha

Planeta -
Dimitrij Firtaš u Beču čeka da ga izruče SAD, koje ga traže zbog korupcije, a žele da ga ubiju mađarski menadžeri koji su nekad radili za njega

BEČ - Život ukrajinskog oligarha Dimitrija Firtaša, koji u Beču čeka na odluku o izručenju SAD, ugrožen je, zbog čega je stalno okružen velikim brojem telohranitelja, tvrdi bečki dnevnik Prese.

Jedna rumunsko-mađarska "jedinica ubica", sa nalogom da likvidira Firtaša, zakupila je stan u Beču, piše Prese pozivajući se na izvore u nemačkoj obaveštajnoj službi. Državni tužilac Verner Plajšl rekao je da ga je Firtašev advokat, raniji ministar pravosuđa Austrije Diter Bemdofer, informisao o navodnom "planu za likvidaciju".

Nalogodavci Firtaševog ubistva su u Mađarskoj - to su bivši menadžeri preduzeća "Emfesz", čiji je vlasnik do 2009. bio baš Firtaš, ali ju je, navodno sa nevažećim punomoćima i falsifikovanim dokumentima, prodao preduzeću "RosGas AG" iz Švajcarske, smatraju obaveštajci. U tom poslu je navodno pronevereno 250 miliona dolara, koje Firtaš sada pokušava da povrati, a raniji menadžeri, prema Prese, pokušavaju da ga spreče u tome.

Inače, Firtaš je u martu uhapšen u Beču, na osnovu naloga za hapšenje američkih vlasti, pošto se sumnjiči da je navodno podmitio jednog političara u Indiji. Firtaš je to odbacio i uz rekordnu kauciju u visini od 125 miliona evra pušten je da na slobodi čeka odluku austrijskih vlasti na zahtev SAD za izručenjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track