(VIDEO) STIŽE SUPA OD PSEĆEG MESA; Kim Džong-un želi da otvori restoran u Škotskoj
Foto: Reuters

Pjongjang se širi

(VIDEO) STIŽE SUPA OD PSEĆEG MESA; Kim Džong-un želi da otvori restoran u Škotskoj

Planeta -
Severnokorejski lider navodno je zainteresovan baš za Škotsku zato što voli tamošnji viski, ali i i zato što podržava borbu za nezavisnost i suverenitet

PJONGJANG - Vođa Severne Koreje Kim Džong-un razmišlja o tome da otvori restoran nacionalne severnokorejske hrane u Škotskoj.

On već ima lanac tih restorana, koji se zove "Pjongjang", u Aziji, ali i jedan u Amsterdamu, gde Holanđani i turisti mogu da probaju severnokorejske poslastice kao što je supa od psećeg mesa.

Za Škotsku je zainteresovan jer gaji ljubav prema tamošnjem viskiju, koji je popularan i među pripadnicima elite Severne Koreje, piše Dejli mejl.

Restoran "Pjongjang" već postoji u Amsterdamu (Foto: Printscreen YouTube)
Restoran "Pjongjang" već postoji u Amsterdamu (Foto: Printscreen YouTube)

Lanac restorana "Pjongjang" Un vodi u partnerstvu sa Službom 39, tajanstvenim ogrankom severnokorejske vlade čija je svrha legalno zarađivanje u inostranstvu. Majkl Maden, urednik tela za promovisanje ljudskih prava u Severnoj Koreji NKLW (North Korea Leadership Watch), kaže da ta zemlja pokušava da uspostavi diplomatske veze sa evropskim zemljama, posebno onim levičarskim.

"To je jedan od načina da iskusite kulturu Severne Koreje bez odlaska u tu zemlju. Funkcionišu kao frašiza, s tim država iznamljuje brend drugim Korejcima da rade", navodi on.

Dženi Taun sa Američko-korejskog instituta kaže da još nešto privlači Una Škotskoj.

"Severna Koreja će podržati svaku zemlju koja se bori za nezavisnot i legitimitet, a i sama nastavlja da traži priznanje njene legitimnosti kao suverene zemlje", kaže ona.

Ljudi koji vode restorane "Pjongjang" plaćaju 30 odsto od prihoda Severnoj Koreji.

U tradicionalne severnokorejske specijalitete, između ostalog, spadaju rezanci, hobotnica na žaru, kimči (prilog od fermentisanog povrća), supa od psa i vino od ženšena.

http://www.youtube.com/watch?v=wywsTrRjuSo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track