(VIDEO) PUTIN NA SVEČANOSTI U JEREVANU: Ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi
Foto: Reuters

100. godišnjica genocida nad Jermenima

(VIDEO) PUTIN NA SVEČANOSTI U JEREVANU: Ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi

Planeta -
Svaki od lidera je došao do memorijalnog kompleksa Cicernakaberd polažući po jednu žutu ružu, kao simbol sećanja, u centar venca "Ne zaboravi me"

JEREVAN - Komemoracijom u Jerevanu, danas je obeležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima, za vreme Otomanskog carstva, a svečanosti je prisustvovalo 60 delegacija raznih zemalja, među njima i predsednici Srbije, Rusije, Francuske i Kipra.

Svaki od lidera je došao do memorijalnog kompleksa Cicernakaberd polažući po jednu žutu ružu, kao simbol sećanja, u centar venca "Ne zaboravi me", prenose agencije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsednik Jermenije Serž Sargsjan obratio se okupljenima, izrazivši nadu "da će nedavni koraci da se masakr prepozna kao genocid biti od pomoći da se razbije tama od 100 godina poricanja". On je pozdravio i Jermene u Turskoj, koji se pripremaju da na trgu Taksim u Istanbulu odaju počast mrtvima, nazivajući ih "jakim ljudima koji rade važnu stvar za svoju domovinu." Sargsjan je rekao da je 100. godišnjica genocida postala nova prekretnica u međunarodnoj borbi protiv takvih zločina, koji je tek nedavno u mnogim zemljama prepoznat kao genocid.

"Danas postoji mnogo slučajeva poricanja ljudskih vrednosti i izobličenja istorije, koje podstiču ponavljanje sličnih zločina. Svi smo bili svedoci situacije na Bliskom istiku", dodao je on.

"Позиция России была и остается последовательной: мы всегда считали, что массовому убийству людей нет и не может быть ни...

Posted by ТАСС on Friday, April 24, 2015

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je stav Moskve o genocidu nad Jermenima nepromenjen, da je u pitanju nešto što ne može da se opravda.

"Rusija ostaje dosledna, uvek smo verovali da ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi", kazao je on. Putin je upozorio na povratak nacizma u nizu zemalja i pozvao na razmišljanje u vezi sa posledicama.

"Nažalost, sada u mnogim regionima sveta, neofašzizam podiže glavu i radikalni nacionalisti teže za moći, vidimo da je antisemitizam sve jači, kao i manifestacije rusofobije."

Президент России принял участие в памятных мероприятиях, посвящённых 100-летию геноцида армян.The President of Russia...

Posted by Владимир Путин on Friday, April 24, 2015

Putin je rekao da treba da se zapitamo zašto se to događa, dodajući da "treba sa optimizmom da gledamo na budućnost i da verujemo u ideale prailjateljstva, dobrosusedskih odnosa i međusobnog uvažavanja interesa."

Predsednik Fracuske Fransoa Oland kazao je da se poklonio u znak sećanja na žrtve koje nikad neće biti zaboravljene.

"Klanjam se u znak sećanja na žrtve i došao sam da kažem jermenskim prijateljima da nikad nećemo zaboraviti tragediju, koju je njihov narod doživeo", naveo je Oland.

Predsednik Srbije poručio je danas da Srbija, u vreme kad se politikantski neosetljivo manipuliše i samim pojmom "genocid", nije mogla da ne bude prisutna u Jerevanu i da, ako iko može da razume i oseti nesreću koja je zadesila Jermene, onda je to srpski narod.

Memorijanji kompleks, izgrađen 1967. godine, sastoji se od hale sećanja, obeliska ponovnog rođenja i muzeja-instituta jermenskog genocida.

http://www.youtube.com/watch?v=AW79LT2L_wQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track