LOBANJA I KOSTI: Oblikuju novu generaciju vladajuće elite u SAD

Opasno tajno društvo

LOBANJA I KOSTI: Oblikuju novu generaciju vladajuće elite u SAD

Planeta -
Organizacija iznedrila brojne senatore, novinare i biznismene, a ovom tajnom redu pripada i animirani negativac Mister Berns iz „Simpsonovih“

Tajna društva vladaju svetom, tvrde teoretičari zavera, a jedna od najčuvenijih takvih organizacija jeste udruženje Lobanja i kosti. Ta grupa, stvorena na Jejlu 1832, iznedrila je pojedine američke predsednike, potpredsednike, senatore, novinare i biznismene, a pripada joj i animirani negativac Mister Berns.Verovatno zbog popularnosti priča o ovom studentskom društvu, ali i važnih pozicija koje su njegovi članovi dostizali kasnije u životu, jedni ih smatraju važnim ogrankom iluminata, drugi udarnom pesnicom novog svetskog poretka, treći pravim vladarima iz senke...

Od njega je  sve počelo... Vilijam H. Rasel
Od njega je sve počelo... Vilijam H. Rasel

Moćno udruženjeU svakom slučaju, iako se naziva tajnim društvom, postojanje društva Lobanja i kosti baš i nije tajna. Red, kako vole sebe da nazivaju, sigurno je moćna organizacija i bez sumnje su među onima s najdužim stažom.- Svake godine, otkad su društvo 1832. osnovali Vilijam H. Rasel i Alfonso Taft, bira se 15 mladih studenata Jejla koji će s vremenom postati članovi tog društva. Imajući u vidu skoro zastrašujuću elitu koja je stvarana u Redu, kao i teorije zavere koje su to pratile, tvrdi se da kontrolišu sve, od iluminata i novog svetskog poretka do establišmenta Istočne obale. Međutim, šta god bile teorije i u šta god neko verovao, ovo društvo stvarno postoji i dosad je ispunjavalo svoju kritičnu ulogu pretvaranja nezainteresovanih potomaka vladajuće klase u moralno ozbiljne lidere sledeće generacije - piše Majkl Koen u knjizi „Teorije zavere u američkoj istoriji“.

Sumnja se da su došli na vlast uz pomoć tajnog društva... Bivši američki predsednici Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi
Sumnja se da su došli na vlast uz pomoć tajnog društva... Bivši američki predsednici Džordž Buš stariji i Džordž Buš mlađi

Zanimljiva listaPrema tvrdnjama onih koji znaju dovoljno toga o ovom društvu, dodaje on, članovi grupe dužni su da napuste prostoriju ako ih neko upita bilo šta o Lobanji i kostima.- Bez obzira na to, lista članova koji su javno povezani s Redom je zanimljiva i uključuje političke lidere Vilijama Hauarda Tafta, Henrija Luisa Stimsona i čak trojicu političara iz redova porodice Buš - Preskota i dva Džordža. Veze koje Red ima nisu zanemarljive. Jejl je već dugo univerzitet na kojem CIA regrutuje svoj kadar, ali članovi Lobanje i kostiju povezani su i s nekoliko vrlo ozloglašenih grupa - Savetom za spoljne odnose, Trilateralnom komisijom i Bilderberg grupom - piše Koen.Način biranja i učlanjivanja ljudi nisu poznati, pa je i dalje tajna da li su istinite priče o tome da izabrani brucoši moraju da leže goli u mrtvačkom sanduku, ili šta je to misterija broja 322. Ipak, priče o tome da je odnos pridošlica u grupi sa starijima intiman i ispovedan, potvrđeno je iz mnogo izvora.

Tajna lobanje... Poglavica Džeronimo
Tajna lobanje... Poglavica Džeronimo

Grobnica najveća tajna- Sadržaj grobnice, prostorije u kojoj se obavlja inicijacija, takođe nije poznat. Prema legendama, u njoj se čuvaju lobanje apačkog poglavice Džeronima (koju je nabavio Preskot Buš) i Panča Vilje. Navodno, novi članovi dobijaju i poklon od 15.000 dolara čim ih odaberu, a uz to stiže i obećanje o prihodu do kraja života. Govori se i da imaju ostrvo na reci Sen Lorens, gde se svake godine okupljaju. Prava nagrada, ipak, stiže tek nakon diplomiranja, kada preko Reda dolaze u kontakt s najmoćnijim i najuticajnijim ljudima na svetu. S takvim delovanjem Lobanja i kosti prerastaju iz univerzitetskog bratstva u jednu od najmoćnijih organizacija - tvrdi Majkl Koen.Prema tvrdnjama pojedinih istoričara, ovo društvo je od osnivanja privlačilo pažnju javnosti, pa su mnogi pokušavali da otkriju istinu o njima. Tako je grupa Red dosijea i šape u septembru 1876. uspela da uđe u grobnicu i tamo otkrije okultne simbole, gomilu kostiju i lobanja, portrete osnivača, kao i čudne nemačke slogane o smrti, zahvaljujući čemu je i zaključeno da je reč o američkom ogranku iluminata. Sledeći upad u najsvetije mesto Reda dogodio se skoro vek kasnije, kada nije pronađeno ništa zanimljivo.Ipak, mnogima je zanimljivo to što je, iako nikad nije zvanično priznao vezu s grupom, Džordž Buš stariji odmah posle pobede na izborima u Beloj kući organizovao prijem za braću iz organizacije kako bi im zahvalio što je postao prvo naftni magnat, zatim direktor CIA, a onda i predsednik SAD.

Osvedočeni pripadnik Društva... Gospodin Berns iz Simpsonovih
Osvedočeni pripadnik Društva... Gospodin Berns iz Simpsonovih

Dinastija u Beloj kući- Njegov sin i bivši predsednik Amerike Džordž Buš mlađi takođe je jedan od članova društva. Kad su ga u intervjuu 2004. pitali o članstvu u grupi, odgovorio je vrlo jednostavno: „To je tolika tajna da o njoj ne smemo da govorimo“ - piše Majkl Njuton u Enciklopediju teorija zavere.Ne zna se da li je njihov uticaj zaista toliko značajan kao što pojedinci tvrde, ali to što su dali mnogo moćnih političara i biznismena dovoljno govori o snazi grupe i njihovom cilju - stvaranju nove generacije vladajuće američke i svetske elite.

Tajni establišmentLANCI UTICAJAU knjizi „Tajni establišment Amerike“ Entoni Saton ističe sposobnost Lobanje i kostiju da uspostave vertikalne i horizontalne lance uticaja i obezbede sebi kontinuitet i dostojni konspirativni nivo. Tako dolazi do povezivanja najmoćnijih porodica u Americi, kao što su Vitni, Pejn, Kenedi i Buš.

Prijem ženaBARBARA PRVAZbog prilično seksualizovane inicijacije Reda i bratskog vezivanja, članovi društva opirali su se prijemu žena u tu organizaciju. Međutim, na kraju su ipak popustili i krajem 20. veka to se promenilo. Jedan od prvih ženskih članova Lobanje i kostiju postala je Barbara Buš, ćerka Džordža Buša mlađeg.

ProgresivniMEĐU PRVIMAOTVORILI VRATA AFROAMERIKANCIMALobanja i kosti na prvi pogled su tipična WASP (bela anglosaksonska protestantska) grupa, ali uvek su bili dovoljno otvoreni da su prvog Afroamerikanca u svoje redove primili 1949, a prvog Jevrejina tokom pedesetih. Sada među članovima imaju i gej aktiviste, pa čak i kritičare američkog društva.

TradicijaGARANCIJA USPEHATajna društva uvek su postojala na elitnim američkim univerzitetima i predstavljaju neku vrstu tradicije. Ova udruženja postoje više od dva veka i predstavljaju mesto odakle su se regrutovali budući predsednici, senatori i vlasnici korporacija. Svake godine manje od jednog procenta najbogatijih i najuspešnijih studenata učlani se u ova ekskluzivna društva. To im je preduslov za uspeh u budućnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja