BIVŠI NEMAČKI KANCELAR DEHIDRIRAO: Helmut Šmit u bolnici
Foto: Reuters

U ponedeljak ide kući

BIVŠI NEMAČKI KANCELAR DEHIDRIRAO: Helmut Šmit u bolnici

Planeta -
Lekari kažu da su prvobitne sumnje na srčane probleme isključene i da je 96- godišnji socijaldemokrata dehidrirao

BERLIN - Bivši nemački kancelar Helmut Šmit, koji je od 1974. do 1982. godine bio na čelu nemačke vlade, nalazi se u jednoj bolnici u Hamburgu, preneo je danas tabliod ''Bild''.

''Na sreću, nije ništa strašno'', rekao je šef lekara klinike u profešor Karl-Hajnc Kuk ovom tabliodu, a o Šmitovom odlasku u bolnicu pisao je i ''Hamburger Abendblat'', navodeći da su prvobitne sumnje na srčane probleme isključene i da je 96- godišnji socijaldemokrata dehidrirao.

Šmit je, izgleda, u ove letnje dane sa visokim temperaturama, pio premalo vode i, verovatno će već u ponedeljak napustiti bolnicu, prenosi ovaj dnevnik.

Nemački mediji su polovinom prošlog meseca pisali i da se bivši nemački kancelar Helmut Kol (85), posle više operacija, ne nalazi na putu poboljšanja zdravstvenog stanja i da je u bolnici.

U saopštenju Kolovog biroa navedeno je da postoji uverenje da će Kol ozdraviti, ali i istovremeno naglašeno da je njegovo ''stravstveno stanje ozbiljno''.

Nemački dnevnik ''Velt'' u onlajn izdanju objavio je pre izvesnog vremena da je Kol umro, ali se kasnije izvinio čitaocima, objašnjavajući da je došlo do tehničke greške.

Kol, ''kancelar-rekorder'' sa šesnaestogodišnjom vladavinom od 1982. do 1998. godine važi za ''političkog otca'' aktuelnog šefa nemačke vlade Angele Merkel, od koga se ona u jednoj aferi o donacijama njihove zajedničke Hrišćansko-demokratske unije među prvima distancirala.

Nemci Kola zovu ''kancelar ujedinitelj'' i u njegovo vreme došlo je do ujedinjenja dve Nemačke.

O Kolovom zdravstvenom stanju se već duže vremena špekuliše.

Kada je, međutim, reč o Šmitu čoveku sa 24 počasna doktorata, čija se reč u Nemačkoj i dalje i čuje i sluša, o njemu njegove socijaldemokrate govore kao o velikom državniku i političaru i čestitoj ličnosti od integriteta.

Šmitovoj jegovoj popularnosti doprinosi i činjenica da je on i danas veoma prisutan u nemačkoj dnevnoj politici, gde starački mudro, sa neizbežnom cigaretom, govori o mnogim temama, poput ''kapitalizma, kao ptice grabljivice'', američkog spsijuniranja, ekonomske krize...

Peti posleratni kancelar, Šmit, poznat je i po svojoj rečenici ''Ko ima vizije, mora ići doktoru'', a pre nekoliko godina podelio je šesto mesto sa zgodnim Bredom Pitom u jednoj anketi ''ElitePartner.de'', po kojoj svaka druga žena sanja o susretu s Džordžom Klunijem ili Barakom Obamom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track