EVROPA NAS JE IZDALA I RADI SA RUSIMA: Ukrajinski i slovački premijeri teško optužili Brisel!
Foto: Reuters

SKANDAL: Radovi na Severnom toku punom parom

EVROPA NAS JE IZDALA I RADI SA RUSIMA: Ukrajinski i slovački premijeri teško optužili Brisel!

Planeta -
Prave od nas budale. Nije moguće nekoliko meseci pričati o potrebi stabilizacije Ukrajine a onda dogovoriti rešenje koja ne samo Ukrajinu već i Slovačku stavlja u nezavidan položaj, rekao Robert Fico

BRATISLAVA - Premijeri Ukrajine Arsenij Jacenjuk i Slovačke Robert Fico osudili su danas u Bratislavi dogovor o proširenju ruskog gasovoda Severni tok na dnu Balitčkog mora, a evropske partnere koji su sa ruskim Gaspromom potpisali sporazum Fico je optužio da su izdali i Ukrajince i Slovake.

"Prave od nas budale. Nije moguće nekoliko meseci pričati o potrebi stabilizacije Ukrajine a onda dogovoriti rešenje koja ne samo Ukrajinu već i Slovačku stavlja u nezavidan položaj", kazao je nakon susreta sa Jacenjukom slovački premijer Fico. Slovački premijer naglasio je da taj ruski gasovod koji zaobilazi Ukrajinu i Slovačku nije samo poslovni već i politički projekt.

"Izdali su drugu članicu Evropske unije. Rade potpuno suprotno političkim razgovorima koje smo vodili sa Ukrajinom u Evropskom savetu", rekao je Fico.

Ukrajinski premijer izjavio je da će njegova zemlja u snabdevanju gasom maksimalno koristiti obrnuti smer isporuka sa Zapada u Ukrajinu preko Slovačke.

"To je antiukrajinski i antievropski projekt. Namera da se proširi Severni tok predstavlja stvaranje monopola na trase isporuka gasa u EU", kazao je Jacenjuk i dodao da će to Evropljanima doneti poskupljenja gasa.

Fico se danas u razgovoru sa Jacenjukom založio za to da EU ubrza uvođenje režima bez viza za građane Ukrajine."Ljudima iz Ukrajine postavljamo milion prepreka a nekim drugima otvaramo naručje i dolaze ovamo stotine hiljada ljudi", rekao je Fico.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track