Nemac radi za 30,10 evra na sat
Foto: REUTERS

Nemac radi za 30,10 evra na sat

Planeta -
Nemačka radna snaga po satu za 12 odsto jeftinija nego u Francuskoj, odnosno za 23 odsto nego u Belgiji, evropskom rekorderu po prosečnoj ceni rada

BERLIN - Cena rada po satu u Nemačkoj je za trećinu veća od evropskog proseka, iako je u toj zemlji u proteklih deset godina zabeležen najsporiji rast plata na čitavoj teritoriji EU.

Kako se navodi u izveštaju nacionalnog zavoda za statistiku Destatis, cena rada u privatnom sektoru u Nemačkoj košta 30,10 evra. To je za 32 odsto više od proseka u EU, ali je dovoljno tek za sedmo mesto u EU po visini cene rada.

U Nemačkoj je radna snaga po satu za 12 odsto jeftinija nego u Francuskoj, odnosno za 23 odsto je manje plaćena nego u Belgiji, evropskom rekorderu po prosečnoj ceni rada, preneo je francuski list Ekspanzion.

Od 2001. do 2011. plate zaposlenih u Nemačkoj su u proseku porasle za 19,4 odsto, odnosno najmanje u EU, što je duplo manje nego u Farancuskoj, u kojoj je taj procenat u istom periodu porastao za 39,2 odsto.Kontrolisan rast plata u Nemačkoj je jedan od ključnih faktora njene uspešne ekonomije i industrijske konkurentnosti, smatraju stručnjaci.

Druga strane medalje je nezadovoljstvo sindikata koji se žale na male plate i nepoštovanja minimalne cene rada, kao i na sve veću nesigurnost zaposlenih posebno u pojedinim industrijskim sektorima u kojima raste broj honorarnih saradnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track