Nemačkoj fali 110.000 inženjera
Foto: REUTERS

Manjak

Nemačkoj fali 110.000 inženjera

Planeta -
Svaki peti zaposlen inženjer u Nemačkoj stariji je od 55 godina i mnogi od njih će uskoro otići u penziju

BERLIN - Nemačka ekonomija godišnje gubi osam milijardi evra zbog manjka inženjera koji ugrožava ključne grane domaće industrije, zaključili su autori istraživanja Unije nemačkih inženjera (VDI) i Instituta nemačke privrede (IW).

U najsnažnijoj privredi Evropske unije, za ove visokokvalifikovane stručnjake je slobodno 110.000 radnih mesta, a Bundesbanka ističe da problem može da se reši podsticanjem priliva kvalifikovanih imigranata, prenosi rusko izdanje Dojče velea.

Nedovoljan broj inženjera ugrožava industrijske grane kao što su mašinogradnja, elektrotehnički sektor, autoindustrija, telekomunikacije, naveli su eksperti VDI.

Pored očiglednog manjka, tehnički kadrovi u Nemačkoj su i među najstarijim u Evropi. Svaki peti zaposleni inženjer u Nemačkoj stariji je od 55 godina i mnogi od njih će uskoro otići u penziju."Ukoliko ne budemo u stanju da nadomestimo nestašicu inženjera, progresivno rastući deficit stručnjaka će ugrožavati i sam poslovni model Nemačke", istakao je direktor Instituta nemačke privrede Hans-Peter Klos.

Nemačka federalna banka, Bundesbanka, ocenila je u najnovijem redovnom izveštaju da domaća ekonomija može da zadrži stabilan tempo rasta jedino ako omogući nesmetani priliv kvalifikovanih kadrova iz inostranstva. Pri tom je neophodno da se svake godine zaposli oko 200.000 potrebnih stručnjaka.

U narednim godinama, Nemačka će se "sudariti" sa ozbiljnim demografskim problemima, a pojačani priliv kvalifikovanih imigranata je jedini način da se tržište rada u zemlji stabilizuje, ističe se u izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track