IZRAELCI OTKRIVAJU: I Kina može poslati trupe u Siriju - a rezultat se neće svideti Zapadu
Foto: Profimedia

Ujgurski terorizam preti Pekingu

IZRAELCI OTKRIVAJU: I Kina može poslati trupe u Siriju - a rezultat se neće svideti Zapadu

Planeta -
Kina neće imati problem da reaguje ukoliko su ugroženi njeni ključni interesi, pod kojima se podrazumeva kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sabotiranje ekonomskog razvoja i opstanka režima

Prema najnovijim vestima, 3.500 Ujgura se naselilo u selo blizu Džir el Šugura, koje je nedavno osvojeno od Asada, a koje se nalazi blizu utvrđenja Turkistanske islamske partije (TIP). Navodi se da njih nadgledaju turski obaveštajci koji su optuženi da su ih snabdeli lažnim pasošima kako bi oni došli u Siriju.

Vest se pojavila pošto je TIP zauzela sirijsku avio bazu i MiG borbene avione, kao i neko drugo napredno oružje, kao što je ISIS uspeo da dođe do američkog naprednog oružja od iračke vojske.

Vlasti u Tajlandu su sada povezale eksploziju u Bankoku sa Ujgurima i „bandom koja je napala tajlandski konzulat u Turskoj“, odnosno takozvanim Sivim vukovima u Turskoj.

To potvrđuje procenu analitičara Entonija Dejvisa, koji tvrdi da su Sivi vukovi krivi za napad pošto su antikineski nastrojeni, što su pokazale i njihove nasilne demonstracije u julu.

Turska je preko TIP-a i podrške anti-Asadovoj koaliciji odigrala ključnu ulogu u poražavanju sirijske vojske kod Džir el Šugura početkom godine.

Najistaknutiji borac TIP-a koji se vidi na snimcima iz Džir el Šugura je Abu Rida al Turkistani, portparol „sirijskog ogranka“ TIP-a. On je na snimcima poveo borce da preuzmu zgradu, popevši se na toranj sa satom kako bi okačio crno-belu Džabhat al Nusra zastavu na kojoj je na arapskom ispisano „Turkistanska islamska partija“.

Ovi ujgurski borci su izveli niz terorističkih napada u Kini 2013. i 2014. godine, a neki od njih su pozivali i na ustanak protiv kineskog komunističkog režima.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Sada kada je TIP uspostavio bazu u Siriji i širi svoje prisustvo, Kina će morati da se suprotstavi pretnji i pošalje svoju vojsku u Siriju.Ujguri su u suštini antikineski ISIS, odnosno samo još jedni u nizu pioni u globalnoj zastupničkoj igri.

Nemešanje ne označava nedelovanje i nezainteresovanost

Neki će reći da nemešanje Kine predstavlja nedostatak delovanja. Međutim, Kinezi iz principa ne žele da se mešaju u unutrašnju politiku drugih država na način na koji to čine SAD i Zapad, kršeći suverenitet država kako bi ubacili neki svoj režim na vlast. Politika nemešanja nije isto što i politika nedelovanja na pretnju.

Kina neće imati problem da reaguje ukoliko su ugroženi njeni ključni interesi, pod kojima se podrazumeva kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i sabotiranje ekonomskog razvoja i opstanka režima.

Na azijskom Samitu bezbednosti 2011. godine, kineski ministar odbrane, Lijang Guangli, istakao je koji su ključni interesi Kine:

„Ključni interesi uključuju sve što ima veze sa suverenitetom, stabilnošću i oblikom vlasti. Kina sada teži ka socijalizmu. Ukoliko neko želi da ugrozi taj put, istovremeno će ugroziti ključne interese Kine. Ukoliko postoji bilo kakvo ohrabrivanje za secesiju nekog dela Kine, to takođe spada u ključne interese pošto se tiče naše zemlje, mora ili vazduha. Takođe, sve što ima veze sa nacionalnim, ekonomskim i društvenim razvojem spada u ključne interese Kine“.

Ukoliko TIP nastavi da jača, zajedno sa ostalim islamskim terorističkim organizacijama, Sinkjang bi mogao da postane sledeći Avganistan, Sirija ili Irak, sa lokalnim borcima koji dobijaju podršku od Turske i ostalih spoljnih sila sa istom ideologijom i interesima.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Važno je napomenuti da je Asadov režim, iako kontroliše samo trećinu teritorije, još uvek pravno priznata vlada Sirije i da kao takav može da traži od Rusije, Kine ili članica SCO (Šangajska organizacija za saradnju) da mu vojno pomognu, i to u skladu sa međunarodnim zakonom.

To se u velikoj meri razlikuje od koalicije protiv ISIS-a koju predvode SAD, a koja ne deluje pod odobrenjem UN, niti pod dozvolom suverene vlade, iako do izvesne mere ima dozvolu od Asadovog režima da se bori protiv ISIS-a. Britanski premijer, Dejvid Kameron, oklevao je 2014. godine da se pridruži vazdušnim napadima u Siriji upravo zato što to nije u skladu sa međunarodnim zakonom.

Zastupnički rat Turske protiv Kine

Pošto Erdogan vodi islamistički zastupnički rat protiv Kine, Kurda, Asada, Sisija i Netanijahua preko podružnica Al Kaide, Muslimanskog bratstva, Hamasa i drugih organizacija, nije ni čudo što su se Sirija i Egipat prijavile za pridruživanje kineskom pokretu SCO u junu ove godine.

Sirija i Kina se zapravo bore protiv istog neprijatelja. Ono što je naročito zabrinjavajuće jeste činjenica da su, kada je palestinski predsednik Abas posetio Erdogana u njegovoj novoj predsedničkoj palati u januaru 2015. godine, čuvari bili odeveni u 16 različitih istorijskih ratnih kostima, među kojima je bio i kostim Ujgura.

Svaki od ratnika je predstavljao jedno od 16 „velikih turskih carstava“, koliko ima i zvezda na zvaničnom grbu Turske, a jedno od njih je i Ujgurski kanat koji je potčinio dinastiju Tang u vreme kada je Kinesko carstvo bilo slabo.

Pošto Erdogan širi uticaj Turske u Siriji i svoje ambicije o rekonstrukciji turskog sveta od „Jadranskog mora do Kineskog zida“, Kina će se suprotstaviti ovoj pretnji i poslati svoju vojsku ukoliko Sirija kao članica SCO to bude tražila i odobrila.Rusija je već navela da će poslati vojsku u Siriju ukoliko Asad to zatraži.

Ukoliko Kina učini to isto, biće to važna poruka za SAD: Možete da pokušate da oborite Asada, ali vam se verovatno neće dopasti rezultat. Drugim rečima, bolje je da ne pokušavaju pošto je dovoljno samo da Asad zatraži pomoć.

(The times of Israel - Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track