Soroš: EU će se raspasti!

Crne prognoze

Soroš: EU će se raspasti!

Planeta -
Investitor iz SAD tvrdi da je kriza u Evropi ista kao ona u SSSR i da Uniju čeka sudbina te komunističke zemlje

NJUJORK - Neminovna podela.Evropska unija neće preživeti, raspašće se kao SSSR, tvrdi američki investitor Džordž Soroš. Čovek koji je poznat po tome što je zaradio milijarde na berzi predviđajući kretanja britanske funte, objašnjava da kriza u kojoj se evro nalazi potkopava Uniju i da bi to moglo da je uništi.

- Evropa je slična Sovjetskom Savezu jer kriza evra ima potencijal uništenja. U dubokoj socijalnoj, ekonomskoj i moralnoj krizi, u kojoj je Evropa sada, možemo prepoznati proces raspadanja Sovjetskog Saveza 90-ih godina - rekao je Soroš u raspravi o obrazovnoj politici u Budimpešti.

On je naglasio da su druge zemlje, poput Japana i država Latinske Amerike, prošle slična iskustva i preživele, ali da EU nije država, već nedovršena politička unija koja verovatno neće preživeti.

Mediji podsećaju na to da se SSSR pre dve decenije raspao zbog korupcije i teških ekonomskih problema koji su godinama negirani i koje je skrivala Komunistička partija. Zbog toga su građani izgubili poverenje u sistem i on se raspao.

Prema mišljenju stručnjaka, slično se sada dešava u EU. Uz masovnu nezaposlenost i pad potrošnje, kriza u evrozoni još nije gotova i ne nazire joj se kraj. Evropske zemlje uvele su štednju da bi smanjile dugovanja, ali te mere su u mnogim ekonomijama dovele do daljeg pada.

Ni Šulc ne veruje u Uniju

Na mogućnost raspada EU upozorio je čak i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

- Prvi put u istoriji Evropske unije njen raspad postaje realan scenario - rekao je Šulc i dodao da ga zabrinjava to što vođe država prisvajaju sve više odluka i time pokazuju nepoštovanje prema zajedničkom odlučivanju u Uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track