SPEKTAKULARNA MISIJA: Rusi osvajaju tamnu stranu Meseca
Foto: Youtube/screenshot

Amerikanci nezainteresovani

SPEKTAKULARNA MISIJA: Rusi osvajaju tamnu stranu Meseca

Planeta -
Evropska svemirska agencija (ESA) će ujediniti snage sa Rusijom i poslati letelicu na neistraženi južni pol Zemljinog satelita

Sonda Luna 27 je krucijalna za slanje ljudi na Mesec, gde će biti instalirana permanentna istraživačka baza. Letelica, čiji je let zakazan za 2020. godinu, sleteće na rub južnog pola, Aitken basin, ogromni krater, zloslutno nazvan tamna strana Meseca. Misija će imati za zadatak da istraži i obezbedi vodu i sirove materijale koji bi mogli da obezbede izvor energije ili kiseonik.

Evropska svemirska agencij (ESA) je potvrdila da je dijalog na internacionalnom nivou u toku, i da se razmatra sledeći korak ponovnog slanja astronauta na Mesec. Poslednji čovek koji je sleteo na Mesec je Judžin Sernan, koji se sa Zemlje otisnuo u decembru 1972. godine.

"Moramo otići na Mesec. 21. vek će postati vreme kada ćemo uspostaviti trajne kolonije ljudske civilizacije izvan Zemlje, a naša država u tome mora da učestvuje", rekao je Prof Igor Mitrofanov iz moskovskog Instituta za izučavanje svemira.

"Imamo ambiciju da pošaljemo evropske astronaute na Mesec. Trenutno vodimo razgovore kako bismo osigurali kooperaciju povratka na Mesec", rekao je Berenger Houdou, predstavnik grupe za lunarna istraživanja pri Evropskoj svemirskoj agenciji.

Foto: Youtube/screenshot
Foto: Youtube/screenshot

Dr Džejms Karpenter, vodeći evropski naučnik na projektu je rekao da je ova misija hrabri poduhvat u relativno nepoznatom prostoru.

"Južni pol Meseca je totalno drugačiji od svih ostalih delova koje smo imali prilike da vidimo. Atmosfera je drugačija, i zbog ekstremne hladnoće moguće je da postoje velike količine vode, leda ili nekih hemikalija na površini i kojima bismo mogli da pristupimo i iskoristimo ih za raketno gorivo ili za sisteme za životnu podršku kako bismo obezbedili ljudske misije koje će operisati na ovim lokacijama", kaže on.

Foto: Youtube/screenshot
Foto: Youtube/screenshot

Ali, pre nego što tamo otputuje prva ljudska posada, moraju se ispitati sve mašine i roboti, kao i spomenuta Luna 27. Ona će sleteti na područje Mesečevog južnog pola, za koji se smatra da čuva velike količine vode i materijala koji bi ljude mogao zaštititi od uticaja Sunca.

Sjedinjene Američke države nisu izrazile posebnu želju za ovom misijom, jer je trenutni cilj NASA-e osvajanje Marsa.

(Express)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track