KINEZI OBEĆALI MANJE ZAGAĐENJE: Smanjiće emisiju štetnih gasova
Foto: Reuters 2 Nov 2015

Pao dogovor

KINEZI OBEĆALI MANJE ZAGAĐENJE: Smanjiće emisiju štetnih gasova

Planeta -
Kineska saglasnost bila bitna jer je su oni najveći emiter tih štetih gasova

PEKING - Francuski predsednik Fransoa Oland i kineski Si Djinping objavili su danas kako su se složili da bi u dogovoru o globalnim klimatskim promenama trebalo da bude predviđeno da države treba da smanjuju emisiju štetnih gasova svakih pet godina.

To se ocenjuje kao značajan signal mesec dana uoči skupa svetskih lidera u Parizu, pod okriljem UN, koji će biti posvećen klimi, prenosi AP. Automatsko ažuriranje ciljeva emisije gasova s efektom staklene bašte pojedinacnih država je, inače, francuski predlog, a kineska saglasnost sa njim je bitna jer je Kina najveći emiter tih štetih gasova.

"To ne znaci da će konferencija u Parizu definitivno biti uspešna, ali su osnove za njen uspeh postavljene danas u Pekingu", ističe francuski predsednik Oland. U zajednickoj deklaraciji dvojice predsednika iznesena je i njihova namera da Fracuska i Kina izrade sopstvene nacionalne strategije za razvoj privrede s niskom emisijom ugljenika do 2050. što je pre moguće tokom narednih pet godina.

KIna je obećala da će nastojati da smanji svoju rastuću emisiju gasova s efektom staklene bašte pre 2030. U toj zemlji je već registrovano smanjenje potrošnje uglja, a postala je i lider na sektoru obnovljive energije. Oland je danas naglasio kako je Si potvrdio da će prisustvovati otvaranju konferencije o klimi, koja će se odvijati u Parizu između 30. novembra I 11. decembra ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track