ŠULC: Evropi preti raspad, zidovi i granice će dovesti do katastrofe
Foto: AP

Upozorenje

ŠULC: Evropi preti raspad, zidovi i granice će dovesti do katastrofe

Planeta -
BERLIN - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da Evropskoj uniji preti raspad i da se svi oni koji podržavaju Uniju moraju boriti za njen opstanak.

Komentarišući nedavno upozorenje šefa diplomatije Luksemburga Žana Aselborna da bi se EU mogla raspasti, Šulc je potvrdio da je EU u opasnosti jer "postoje snage koje pokušavaju da je sruše".

"Niko ne može da kaže da li će EU još postojati za 10 godina. Ukoliko želimo da opstane moramo snažno da se borimo za to", rekao je Šulc u intervjuu nemačkom listu "Velt".

On nije precizirao šta tačno preti EU, ali veći deo intervjua bio je posvećen migrantskoj krizi, koja je ove godine stavila na iskušenje evropsko jedinstvo i toleranciju, navodi Rojters.

Šulc je rekao da naravno postoje i alternative Uniji, uključujući Evropu u kojoj bi preovlađivali nacionalizam, granice i zidovi.

"To bi bilo pogubno jer je upravo takva Evropa naš kontinent više puta dovela do katastrofe," napomenuo je Šulc.

Migrantska kriza je podelila EU, pri čemu se nemačka kancelarka Angela Merkel zalaže za prijem većeg broja Sirijaca, a lideri u bivšim komunističkim zemljama istočne Evrope se protive planu EU po kome bi morali da prime određeni broj trazilaca azila.

S odlukom nekih zemalja da ponovo uvedu kontrole na granicama u opasnosti je i Šengenska zona. Šulc je ocenio da nijedna zemlja ne može sama da rešava probleme poput migrantske krize i da je to moguće učiniti samo zajedno, kao EU.

Prošle nedelje, Grčke je tražila pomoć EU da joj pomogne da obezbedi svoje granice i zbrine migrante otklonivši tako pretnje nekih EU zemalja da će je isključiti iz Šengena ukoliko ne uspostvi kontrolu nad svojom teritorijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja