DOJČE VELE: Napadi u Kelnu su početak kraja Angele Merkel
Foto: Ap 16 Dec 2015

Kriza

DOJČE VELE: Napadi u Kelnu su početak kraja Angele Merkel

Planeta -
Masovni seksualni napadi na žene u Nemačkoj, koji su se dogodili u novogodišnjoj noći, dodatno će zakomplikovati migrantsku krizu u Evropskoj uniji, napisao je u svom komentaru analitičar Bernd Rigert.

Mnogi šefovi država i vlada EU, kao i eksperti, smatraju da nemačka kancelarka Angela Merkel sprovodi pogrešnu politiku prema migrantima.

"Po svemu sudeći, Angela Merkel mora da popusti i da promeni politiku prema migrantima ili da ode sa funkcije nemačkog kancelara", konstatovao je Rigert. Analitičar smatra da napadi u Kelnu jačaju pozicije političara koji se protive raspodeli izbeglica unutar zemalja EU, što može dovesti Merkelovu u ćorsokak.

"Nedavni događaji mogu biti početak kraja karijere Angele Merkel, koja je imala toliko uticaja unutar EU", navodi on. Evropska unija nije mogla da dogovori zajedničku politiku za migrantsku krizu, kao ni kvote za rapodelu izbeglica u svim zemljama članicama Unije, a posle napada u Kelnu šanse za zajednički odgovor još su manje.

"Do novogodišnje noći dogovor u okviru EU o jedinstvenoj izbegličkoj politici delovao je malo verovatno. Od te noći, kada su izbeglice izvršile seriju masovnih napada na žene u Nemačkoj, a policija evidentno zakazala, taj dogovor je postao gotovo nemoguć, a sa njim i smislena podela izbeglica", navodi kolumnista.

Čini se da će Merkelova morati, na duže staze, da zaboravi nameru o regulisanju procesa raspodele migranata unutar EU, ocenio je on.

Rigert naglašava da su napadi u Kelnu izazvali reakcije u celoj Evropi i dodaje da čak i američki republikanski kandidat Donald Tramp koristi primer Kelna u svojoj kampanji. Nemačka kancelarka suočava se sa ozbiljnim političkim pritiskom unutar svoje partije, jer je jasno da neće moći da ispuni obećanje dato vladajućoj Hršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i da smanji broj migranata u Nemačkoj.

"Merkelova se ne može više uzdati u evropsku solidarnost", upozorio je analitičar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track