MIGRANTI IMALI TAČNA UPUTSTVA: Iza nasilja nad ženama u Kelnu stoji Islamska država?
Foto: Youtube/Printscreen

Nemački mediji otkrivaju

MIGRANTI IMALI TAČNA UPUTSTVA: Iza nasilja nad ženama u Kelnu stoji Islamska država?

Planeta -
Analitičari i diplomatski zvaničnici u Evropskoj uniji smatraju da će po imigracionu politiku EU biti poražavajuće ako se ispostave tačnim naznake nemačkih vlasti i obaveštajnih izvora u Evropi da je nasilje izbeglica nad ženama za Novu godinu u Nemačkoj dobrim delom podstakla Islamska država.

To bi značilo da su među izbeglicama "arapskog i severnoafričkog porekla" koji su divljački pljačkali i seksualno napastvovali žene i devojke u Kelnu i još nekim gradovima, bili pripadnici ili pomagači terorističke Islamske države koji su ubačeni u talas imigranata pristiglih u Evropu prošle godine.

Ministar policije Rajne Severne Vestfalije Ralf Jeger je potvrdio da izveštaji policije i svedoka nasilja nad više od 500 žena i devojaka u Kelnu "pokazuju da su napadači praktično u potpunosti bili imigranti... arapskog ili severnoafričkog porekla". Zvaničnici Evropske komisije danas su u Briselu rekli da istrage nemačkih vlasti treba da daju odgovore na to ko su tačno bili i da li su vinovnici nasilja nad ženama to učinili po nečijem uputstvu ili naređenju.

Na pitanje novinara ne nameću li takvi užasavajući događaji u Nemačkoj, ali i Švedskoj i još nekim članicama EU, drastičan zaokret u zaštiti spoljnih granica EU i zaustavljanje talasa imigranata, zvaničnici u Briselu su jedino ukazali na izjavu predsednika EK Žan-Kloda Junkera nemačkoj televizijskoj stanici RTL da "imigracija ne sme izmeniti evropske vrednosti".

"Evropa je odlučna da ostane ono što jeste", naglasio je Junker koji će se u sredu u Nemačkoj sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Angela Merkel na potezu, Foto: Reuters
Angela Merkel na potezu, Foto: Reuters

Nije jasno hoće li neko odgovarati za to zašto su nemački mediji i policija nekoliko dana skrivali od javnosti brutalno seksualno nasilje i pljačku koje su počinili azilanti nad ženama i devojkama. Šef kelnske policije je dosad jedina visoka ličnost koja je platila cenu zato što je opšti zaključak da je policija potpuno zakazala u osujećivanju napada na žene.

Pritisak na kancelarku Merkel je jako porastao i ona je podržala usvajanje novog zakona po kojem će biti proterani imigranti i ako samo uslovno budu osuđeni za sitnije prestupe. Nemački ministar pravosuđa Hajko Mas rekao je da ima saznanja da su napadi "bili planirani i usaglašeni", a komentatori više zapadnoevropskih medija su preneli naznake obaveštajnih izvora da je iza toga bar delom mogla stajati teroristička Islamska država.

Analitičari više listova i internet portala u EU su skloni zaključku da su izbeglice, napasnike na žene i devojke u Nemačkoj i još nekim zemljama imale smernice terorističke Islamske države zbog načina masovnog okupljanja i grupnog nasrtaja napasnika na žene. Neki su imali i na papiru, što je objavio i nemački list Bild, napisana uputstva na nemačkom i arapskom šta će devojkama govoriti prilikom napada, što govori o sračunatoj akciji zlostavljanja i zastrašivanja.

Analitičari su u tome prepoznali metode Islamske države za destabilizaciju, podelu društava slobodnih, demokratskih ili uopšte stabilnih država, bilo u Evropi ili na Bliskom istoku. Takvu vrstu terora Islamska država sprovodi i na teritoriji kojom vlada u Iraku i Siriji da bi nasiljem i strahom sebi potpuno potčinila stanovništvo, a seksualno nasilje primenjuje posebno protiv neislamskih etničkih zajednica ili muslimanskih, ako im nisu "poslušne", kao što su šiiti.

Džihadisti, Foto: Reuters
Džihadisti, Foto: Reuters

Poseban primer je seksualno ropstvo i prodaja žena i devojaka Jazidi naroda, koje izlažu kao stoku na sajmovima i prevoze autobusima pod stražom, kako je to u reportaži opisao novinar Njujork tajmsa. Vođe terorističke Islamske države izvlače iz svete knjige Kurana samo one delove koji treba da potvrde njihovu politiku i to nameću kao jedinu "Alahovu istinu" i opravdanje za svaku vrstu krvoločnog nasilja i seksualnog ropstva žena.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Dosadašnji ma kako bili krvavi atentati u Evropi, ali i u Libanu ili Africi nisu izazvali ono što je Islamska država htela, a to su cepanje društava, sukobi, destabilizacija, već je, naprotiv, došlo još čvršćeg zbijanja oko identiteta, tradicije, kulture i nacionalih vrednosti kao u Francuskoj, pa i Libanu, Maliju, Rusiji.

Otud se na događaje u Kelnu posebno gleda kao na moguću novu podmuklu taktiku da se zada udarac evropskom načinu života i vrednostima i da se izazove nasilje protiv izbeglica. To bi bio dvojaki cilj jer izbeglice većinom, iako među njima može biti onih koji dolaze s uputstvima i zadacima koje daje Islamska država, beže upravo od nasilja i protivnici su ekstremističke Islamske države.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track