POROŠENKO DAO OPASNO OBEĆANJE: Do kraja godine preuzimamo istočnu Ukrajinu od proruskih snaga
Foto: Ap 26 Okt 2015

Zveckanje

POROŠENKO DAO OPASNO OBEĆANJE: Do kraja godine preuzimamo istočnu Ukrajinu od proruskih snaga

Planeta -
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas da očekuje da će ukrajinske vladine snage do kraja godine vratiti istočnu Ukrajinu, koja je pod kontrolom proruskih snaga.

Na godišnjoj konferenciji za novinare, Porošenko je rekao da je ubeđen da bi vlada ove godine "trebalo da vrati suverenitet" nad istočnom Ukrajinom, navodeći da će iskoristiti sva legalna sredstva i međunarodne pregovore kako bi se to dogodilo, prenosi AP.

Pregovarači za Ukrajinu dogovorili su se u sredu u Minsku da preduzmu nove napore kako bi sproveli primirje, koje je sada nestabilno. Rusija je na pregovore poslala svog novog izaslanika, bivšeg predsednika parlamenta Borisa Grizlova, koji je ranije ove nedelje posetio Kijev.

Porošenko nije direktno potvrdio spekulacije da se sastao sa Grizlovim, ali je novinarima rekao da bi se "sastao sa bilo kim" kad bi to zaustavilo granatiranje ukrajinskih pozicija na istoku i pomoglo da se oslobode ukrajinski ratni zatvorenici. On je obećao da će u potpunosti primeniti sporazum o primirju iz Minska i da "neće dozvoliti da bude revidiran."

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas u Beču u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a na ukidanje ograničenja za međunarodne posmatrače koji prate sprovođenje primirja, ne pominjući pri tom ni Rusiju ni Ukrajinu. I ukrajinske vladine snage i proruski pobunjenici ograničili su slobodu kretanja posmatrača OEBS-a u Ukrajini. U oružanom sukobu između vladinih i proruskih snaga od aprila 2014. godine poginulo je više od 9.000 ljudi, podseća američka agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track