(VIDEO) TITO AMERIKANCIMA POMOGAO DA ODU NA MESEC: Uskoro će čitav svet videti dokaz o tome
Foto: Printscreen Youtube

(VIDEO) TITO AMERIKANCIMA POMOGAO DA ODU NA MESEC: Uskoro će čitav svet videti dokaz o tome

Planeta -
Reč je o jednoj od najluđih teorija zavere iz Hladnog rata, a dokumentarac o navodnom jugoslovenskom svemirskom programu uskoro će imati svetsku premijeru.

Na filmskom festivalu Tribeka u Njujorku u aprilu svoju svetsku premijeru imaće film "Houston, we have a problem" slovenačkog filmadžije Žige Virca koji se bavi jednom od najvećih teorija zavera Hladnog rata – da li je Jugoslavija imala svemirski program kojeg je Tito prodao Amerikancima, nakon čega su Amerikanci uspeli da slete na Mesec?

U najavi filma priča kaže da je Jugoslavija svoj program razvila na temelju tajnih dnevnika uglednog slovenačkog naučnika i svemirskog pionira Hermana Potočnika, koji su navodno otkriveni 1947. godine, a svemirski program ke uspostavljen već naredne godine.

Krajem 1960. godine SAD je saznao za jugoslovenski svemirski program, a 1961. godine, tvrde autori, Jugoslavija ga je prodala Amerikancima. U maju iste godine, tadašnji predsjednik Džon Kenedi najavio je odlazak na Mesec. U trejleru se može čuti glas čoveka koji je o tome sve znao kako govori da je "falsifikovao skice i ulepšavao rezultate testnog lansiranja".

Detalji ove neverovatne priče, za koju su mnogi do sada rekli da za nju nema dokaza, a NASA godinama tvrdila da nije istina da je Kenedi od Tita kupio bilo šta slično, idu ovako.Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima koji je tajno razvijan u objektu ‘505’ – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća.

Zahvaljujući ovom velikom ‘poklonu’ Amerikanci su poslali prvog čoveka na Mesec, Jugoslavija je postala odmah posle toga najprosperitetnija kumunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi plejboj i jedan od najuglednijih svetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala skrivena u jednoj od najtajanstvenijih vojnih baza u tadašnje vreme – aerodromu ‘Željava’ nedaleko od Bihaća, vrlo blizu granice Hrvatske i BiH.

Željava je, prema toj priči, bila najveći podzmeni svemirski centar u Evropi, a navodno su se tamo čak i izrađivale rakete za SAD, dok su Tito i Jovanka, opet navodno, redovno posećivali središte NASA u Hjustonu.Bil Beri, istoričar NASA, već je jednom demantovao ovu priču, i kazao da čak i da je istina da je Kenedi od Jugoslavije kupio svemirski program, Amerika nikada ne bi dozvolila da se sazna da im je u sletanju na Mesec pomogla tehnologija proizvedena van Amerike.

Za nešto više od mesec dana film (inače prva HBO-ova produkcija u ovom delu Evrope) o ovoj možda i najluđoj priči iz bivše Jugoslavije biće predstavljen svetskoj javnosti, a trejler završava rečima Ričarda Niksona: "Zbrisaćemo te jugoslovenske kurvine sinove sa lica zemlje. Mislim to ozbiljno."

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track