AMERIKA ŠALJE POJAČANJE U EVROPU: Oklopna brigada sa 4.500 vojnika kao odgovor na ruske pretnje!
Foto: AP Jun 2014

Naredne godine

AMERIKA ŠALJE POJAČANJE U EVROPU: Oklopna brigada sa 4.500 vojnika kao odgovor na ruske pretnje!

Planeta -
Pentagon je najavio razmeštanje novih trupa na istok Evrope što bi trebalo da pruži bezbednosne garancije članicama NATO u tom regionu koje su zabrinute zbog Rusije, navodi danas agencija Asošiejtid pres.

Ministarstvo odbrane SAD razmestiće borbenu grupu oklopne brigade u istočnu Evropu u februaru sledeće godine u okviru programa rotacije trupa, rekli su američki zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da će Vojska SAD kasnije danas najaviti da će poslati opremu s brigadom u Evropu. Prema ranijim planovima Pentagona za rotaciju trupa, trebalo je da te trupe koriste opremu za obuku koja je već postavljena.

Novi plan podrazumeva povlačenje postojeće opreme i njeno sređivanje, što treba da omogući vojsci SAD da donese snažniju i moderniju opremu. U oklopnoj brigadi ima oko 4.500 vojnika s oklopnim vozilima, tenkovima i drugom opremom.

Današnja objava bi trebalo da ublaži brige u Evropi, gde su se čule glasine o uklanjanju postojeće opreme, zbog čega se javila bojazan da SAD smanjuju svoju podršku.

Promena plana podvlači obećanja visokih odbrambenih zvaničnika SAD da će štiti Evropu i šalje poruku Moskvi da je bilo kakava agresija protiv američkih saveznika neprihvatljiva, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

Ministar odbrane SAD Eš Karter je tokom proteklih devet meseci Evropi obećao dodatnu vojnu podršku.

Karter je u junu u Estoniji najavio da će SAD poslati oko 250 tenkova, oklopna vozila i drugu opremu u šest država bivšeg sovjetskog bloka kako bi pružile bezbednosna uveravanja saveznicima iz NATO suočenim s pretnjama Rusije i terorističkih grupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track