Fabijus: Evropljanin sam, ali neke drugačije Evrope

Fabijus: Evropljanin sam, ali neke drugačije Evrope

Planeta -
Potrebna nam je Evropa koja je više okrenuta zapošljavanju, kaže novi šef francuske diplomatije

PARIZ - Novi šef francuske diplomatije Loran Fabijus, poznat po tome što se protivio usvajanju Evropskog ustava 2005, izjavio je da je on "suštinski Evropljanin", ali da se zalaže za "drugačiju Evropu".

"Prioritet je da se pokrenu najhitnija pitanja, ali i da se istovremeno dođe do rešenja evropske krize", rekao je Fabijus TV stanici BFMTV uoči preuzimanja funkcije glavnog čoveka u Ki D'Orseju koju je do sada obavljao Alen Žipe.

"Ja sam suštinski Evropljanin, ali nama je potrebna drugačija Evropa, Evropa koja je više okrenuta zapošljavanju. To je izuzetno teško ali sa jednim od mojih ministara Bernarom Kaznevom, snažno ćemo raditi u tom pravcu", rekao je on.

Fabijus je kao i njegov prethodnik obavljao i funkciju premijera.

Kao i Fabijus i novi ministar zadužen za evropska pitanja bio je pristalica odbacivanja Evropskog ustava. Taj referendum su odbacili i Francuzi na referendumu."Već dugo radim sa Olandom oko pitanja koja se tiču međunarodne scene. Kada je izabran, odmah me je pozvao i rekao šta ću raditi u novoj vladi, a Žan-Mark Ero je kasnije to i potvrdio.

To je jedino mesto koje bih prihvatio", rekao je novoimenovani ministar.

Nova francuska vlada koju predvodi Žan-Mark Ero trebalo bi da održi prvu sednicu tokom poslepodneva.beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track