NAJOZLOGLAŠENIJI ZATVOR NA SVETU: Zatvorenici nemaju toalet i spavaju kao sardine, mnogi polude
Foto: Printscreen YT

Jezivi prizori

NAJOZLOGLAŠENIJI ZATVOR NA SVETU: Zatvorenici nemaju toalet i spavaju kao sardine, mnogi polude

Planeta -

Fotografije koje pokazuju u kako užasnim i nehumanim uslovima se drže zatvorenici na Filipinima šokirale su javnost.

Kezon Siti zatvor ima 3.800 zatvorenika što je blizu pet puta više osoba nego što je planirano da stane. Ovaj zatvor oslikava haos u sistemu pravde za kriminalce koji se pogoršao otkako je lider zemlje Rodrigo Duterte objavio rat narkodilerima i svima uključenim u prodaju droge.

Zatvorenici imaju dugogodišnja suđenja. Spavaju na podu jedan pored drugog i na stepenicama "poput sardina". Nemaju prostora ni da se okrenu.

"Mnogi polude, Ne mogu jasno da razmišljaju. Prenatrpano je. Samo manji pokret i već si udario u nekoga ili nešto", rekao je Mario Dimakulangan koji je najduže u ovom zatvoru.

Istaknuto je kako je ista situacija i u zatvorima širom zemlje. Sanitarni uslovi su vrlo loši. Jedan taolet koristi 130 osoba.

Prema izveštaju Hjuman Rajtsa za 2015. godinu, u nekim zatvorima uopšte nema toaleta. Zbog toga su tuberkloza, infekcije kože, dijareja i sepsa česte. Medicinske usluge su vrlo retke.

S vremena na vreme tenzije između zatvorenika pretvore se u nasilje, a čuvari koriste silu.

Filipini su potpisnica Međunarodne agencije protiv mučenja kojom se zabranjuje nehuman tretman zatvorenika.

"Ovaj problem postoji decenijama i čini se da vlasti nisu učinile ništa da promene ovu situaciju", rekao je Nimia Pimentel Simbulan iz centra Hjuman Rajts za Filipine.

Ova zemlja nema dovoljno sudija niti tužioca pa zbog toga neka suđenja traju godinama ili čak decenijama. Blizu 90 osoba u Kezon Siti zatvoru čeka suđenje. Iako budu proglašeni nevinim muče se ostatak života jer ne mogu da dobiju posao zbog stigme koja vlada u tom društvu.

Predsednik Filipina obećao je da će ubijati narkodilere, kriminalce i zavisnike. Do sada je pogubljeno 420 osoba. Na predsednikovoj listi nalazi se hiljade osoba.

(Klix.ba/Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track