ZOVU JE LETEĆA ZADNJICA: Ovako je izgledao prvi let najveće letelice na svetu
Foto: Youtube/Printscreen

Veća i od putničkih aviona

ZOVU JE LETEĆA ZADNJICA: Ovako je izgledao prvi let najveće letelice na svetu

Planeta -

Ogromna letelica koja podseća na cepelin Erlender 10 provela je prvih 20 minuta u vazduhu, posle nekoliko meseci priprema za prvi let i godina prikupljanja novca za izradu, pa je sigurno sleteo na aerodrom Kardington na severu Londona.

Ova letelica je delom parobrod, delom helikopter, a delom i avion te je sa 91,5 metara za 15 metara duža od najvećih putničkih aviona.

Prvi let bio je zakazan za nedelju, ali pomeren je za sredu zbog tehničkih problema. Erlender 10 napravila je britanska kompanija Hajbrid Er Vijakls, poseduje četiri motora, a svoj oblik održava zahvaljujući 38.000 kubnih metara helijuma unutar trupa koji je napravljen od ultra laganih karbonskih vlakana.

Ova letelica toliko je neobična da su posmatrači kazali kako ih podseća na leteću zadnjicu. Originalno je Erlender 10 dizajnirala američka vojska, ali projekat je suspendovan 2013. godine zbog nedostatka novca.

Britanska kompanija koja ga je osmislila uspela je da dobije 4,4 miliona dolara kroz razne kampanje, kao i podršku Evropske unije i vlade Velike Britanije.

Emituje znantno manje CO2 u atmosferu nego što to rade ostali avioni, a tim koji stoji iza njega nada se da će se u budućnosti moći koristiti za obavljanje mnogih komercijalnih poslova. Mogao bi da prenosi opremu za komunikacije ili drugi teret, sprovodi akcije potrage i spasavanja ili da obavlja nadzor za vojsku.

Njemu ne treba pista kako bi uzleteo, što znači da je pogodan za korišćenje na snegu, ledu, otvorenoj vodi, pustinji i kopnu.

(Klix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track