Ruskom patrijarhu s ruke izbrisao sat od 30.000 dolara
Foto: BETA

Smenjen zbog fotošopa

Ruskom patrijarhu s ruke izbrisao sat od 30.000 dolara

Planeta -
Vladimir Vigiljanski smatra se odgovornim za retuširanje patrijarhovih fotografija na kojima je na njegovoj ruci sat "brege"

MOSKVA - Moskovska patrijaršija je za rukovodioca informativne službe patrijarha imenovala đakona Aleksandra Volkova koji će zameniti dosadašnjeg šefa protojereja Vladimira Vigiljanskog, koji se smatra odgovornim za retuširanje patrijarhovih fotografija na kojima je na njegovoj ruci sat "brege" vredan 30.000 dolara, javlja VIA.

Na patrijaršijskom sajtu su se naknadno pojavile fotografije patrijarha koji za stolom sedi sa zvaničnicima. Ručni sat na desnoj ruci, koji se video na ranijim fotografijama, izbrisan je, a rukav mantije produžen. Međutim na lakiranom stolu na slici se lako raspoznaje skupoceni sat.

Pošto su moskovski mediji opširno pisali o ovom slučaju, pres služba patrijaršije se izvinila javnosti zbog "tehničke greške". Okruženje patrijarha Kirila je tvrdilo da im je sam poglavar rekao da on ne poseduje takav sat, međutim fotografije su te izjave demantovale.

U crkvenim krugovima Moskve Vigiljanski se ne smatra jedinim odgovorim za ovaj skandal, jer on to nije mogao da uradi "bez saglasnosti sinodalnih struktura". Međutim, on je "rado prihvatio svu odgovornost na sebe, iz poslušanja".

Predstavnik patrijaršije je izjavio da se ne radi o smeni, već da je Vigiljanski zamolio patrijarha da bude oslobođen dosadašnje dužnosti, jer je imenovan za starešinu hrama u gradnji u podmoskovskom selu Zajcevo. Patrijarh mu se zahvalio na dosadašnjem radu. Vigiljenski je bio zadužen za medije sedam godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track