Najnovije vesti

Vodeni top spreman za splitsku gej paradu

Split prajd

Vodeni top spreman za splitsku gej paradu

Planeta
Okupljeni na Đardinu nose zastave duginih boja, a među transparentima su i oni na kojima piše "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica"

ZAGREB/SPLIT - Uz prisustvo jakih snaga policije u Splitu splitska Parada ponosa počela je nešto pre 15 časova, a učesnike koji idu prema gradskoj rivi prate jake snage policije radi sprečavanja eventualnih napada protivnika skupa.

Uže područje grada od jutros je, kao što je i najavljeno, pod jakim policijskim obezbeđenjem, kao i ruta kojom će se povorka kretati. Uže središte grada od jutros nadleće helikopter, a u jednoj od ulica postavljen je i vodeni top.

Prema izveštajima lokalnih medija, za sada nema incidenata,a na području okupljanja i glavnih delova rute postavljene su metalne ograde. Učesnici, kojih organizatori očekuju oko 300, počeli su da se okupljaju oko 14 časova na prostoru Đardina, parka u središtu grada odakle bi u 15 časova trebalo da krene povorka ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Rivom na čijoj je sredini predviđen dvočasovni program.

Okupljeni na Đardinu nose zastave duginih boja, a među transparentima su i oni na kojima piše "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica".

Među okupljenima su i brojni intelektualci iz Splita koji su došli da podrže skup. Učešće je najavilo i petoro ministara među kojima i ministar policije Ranko Ostojić i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, kao i predstavnici insistucija EU i diplomatskih predstavništava.

Paradu obezbeđuje oko 900 hrvatskih policajaca, među njima i pripadnici interventne policije, a sve vreme skup će se snimati i fotografisati. Policija nije dozvolila održavanje kontramitinga, ali su iz Štaba za odbranu rive, koji se protive gej paradi, najavili da će šetati rivom u vreme skupa.

Iz policije su najavili da će posle subotnjeg skupa na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome kako je protekao skup i koliko je ukupno potrošeno na njegovo obezbeđenje. Poređenja radi prošle godine, kada su huligani učenike povorke napali kamenjem i flašama, gej paradu je obezbeđivalo 688 policajaca, a potrošeno je 752.000 kuna (99.715 evra).

Proteklih dana u pojedinim hrvatskim medijima pojavila se informacija da policija nadzire ekstemni deo navijača Hajduka ("Hajduk Jugend") koji navodno priprema napad na povorku ponosa Molotovljevim koktelima.

Iz Torcide su takve informacije negirali i rekli da ih zanima samo Hajduk. Iz bezbednosnih razloga svi ugostitelji koji imaju kafiće na rivi upozoreni su da na stolovima neće moći da drže staklene predmete, ali kafići će sve vreme biti otvoreni.

Iako su vlasti u Splitu zabranile održavanje završnog skupa na rivi i tako izašle u susret protivnicima održavanja parade, ministar policije poručio je da će glavni deo parade, kao što je i planirano, biti održan na obali.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke kojih je bilo oko 200. Osim verbalnih uvreda, oni su napadnuti i kamenjem i flašama. Na rivi se tada okupilo više od 8.000 protivnika parade. Tokom napada na splitskoj rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana. Prva gej parada u Hrvatskoj održana je u Zagrebu pre 10 godina.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...