Najnovije vesti

(VIDEO) POVRATAK NA ZEMLJU: Astronauti se vratili kući posle 6 meseci na MSS
Foto: YT Printscreen

Pola godine u svemiru

(VIDEO) POVRATAK NA ZEMLJU: Astronauti se vratili kući posle 6 meseci na MSS

Planeta

Trojica astronauta vratila su se danas na Zemlju posle gotovo šest meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ruska kapsula Sojuz sa trojicom astronauta, Rendijem Bresnikom iz američke svemirske agencije NASA, Rusom Sergejom Rjazanskim i Paolom Nespolijem iz Evropske svemirske agencije sletela je u snegom pokrivenu stepu izvan grada u Kazahstanu. Kapsula je sletela ispod crveno-belog padobrana kako je planirano u 2.37 po lokalnom vremenu (9.37 po srednjoevropskom vremenu). Trojica astronauta izvučena su iz kapsule u roku od 20 minuta i izgledali su dobro. Bresnik, Rjazanski i Nespoli proveli su 139 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njih trojica su stigli na stanicu u julu i učestvovali su u stotinama naučnih eksperimenata i izveli nekoliko svemirskih šetnji. Na stanici su ostali Aleksandar Misurkin, komandant posade i dvojica Amerikanaca Džo Akaba i Mark Vande Hej.

Tokom boravka na stanici posada je dobila telefonski poziv od pape Franje koji je sa njima razgovarao o Danteovim stihovima i o "Malom princu" Antoana de Sent-Egziperija. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće ponovo šestočlana posada dolaskom Skota Tingla iz Nase, Antona Škaplerova iz Rusije i Japanca Norišige Kanaija koji poleću ka stanici iz Kazahstana u nedelju.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: YT Printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...