NAVIKLI NA LUKSUZ, A SADA SU  IZA REŠETAKA: Uhapšeno 11 saudijskih prinčeva posle protesta zbog računa za vodu i struju
Foto: Profimedia

Nastavak reformi nailazi na protest

NAVIKLI NA LUKSUZ, A SADA SU IZA REŠETAKA: Uhapšeno 11 saudijskih prinčeva posle protesta zbog računa za vodu i struju

Planeta -

Vlasti u Saudijskoj Arabiji privele su 11 prinčeva koji su protestovali ispred Kraljevske palate u Rijadu.

Oni su protestovali protiveći se ukidanju mesečnih nadoknada za njihove životne troškove, izvestili su mediji te zemlje.

Rojters prenosi pisanje saudijskog sajta vesti "sabku.org" da su se prinčevi okupili na protestu zahtevajući ukidanje kraljevskog dekreta kojim je zaustavljeno plaćanje računa za struju i vodu članovima kraljevske porodice.

"Kralj je naredio Kraljevskoj gardi da interveniše i oni su pritvoreni i smešteni u zatvor al Hajer gde čekaju na suđenje", navedeno je na saudijskom sajtu. Rojters prenosi da je saudijski zvaničnici nisu komentarisali ovaj događaj i podseća da je saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz el Saud ranije naložio da državnim službenicima u ovoj godini bude isplaćivano 1.000 rijala (221 evro) mesečno, kako bi nadomestili porast troškova života, a nakon što su povećane cene gasa i uveden porez na dodatu vrednost (PDV). Saudijska Arabija koja je najveći izvoznik nafte u svetu, uvela je reforme koje uključuju ukidanje subvencija, uvođenje PDV-a i ukidanje povlastica članovima kraljevske porodice u pokušaju da suoče sa padom cena sirove nafte, koji je izazvao budžetski deficit. Da podsetimo, nedavno je uhapšeno 11 prinčeva što je bio prvi potez princa prestolonaslednika Mohamed bin Salmana, kao čelnika Komiteta za borbu protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KRALJEVSKI BLAM! Saudijski vladar ima pokretne stepenice od zlata, ali džaba mu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track